Kατηγορίες
Ανακοινώσεις

Τοποθέτηση συμβούλων στη συνεδρίαση του ΔΣ 28/8/2023

Τοποθέτηση συμβούλων της “Μια Πόλη Ανάποδα” στην 20η συνεδρίαση του ΔΣ, 28/8/2023:

1) Κανένα από τα 5 θέματα που μας καλείτε να εγκρίνουμε δεν προέκυψε εκτάκτως, αφού όλα ήταν γνωστά από πολλές εβδομάδες (ή μήνες).

2) Το “επείγον” των θεμάτων, επομένως, είναι αποκλειστικό δημιούργημα της δημοτικής αρχής για να λειτουργήσει απλώς εκβιαστικά στους συμβούλους.

3) Η μία εργάσιμη μέρα μεσολάβησης ανάμεσα στο κάλεσμα του ΔΣ και στην ψηφοφορία δεν επαρκεί για επεξεργασία των θεμάτων με τους φορείς της κοινωνίας, ακόμα περισσότερο που οι εισηγήσεις είναι ατελείς (και ενίοτε έως και ασυνάρτητες -είναι, π,χ,, η περίπτωση του θέματος 3).

4) Η πλειοψηφία των θεμάτων με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς “τυπική”. Όλα τα θέματα απαιτούν διευκρινίσεις, άρα ερωτήσεις και συζήτηση, ενώ επίσης όλα άπτονται και της γενικότερης αντίληψης και πολιτικής για την πόλη (για τη λειτουργία των σχολείων, της υγείας μας, της καθαριότητας, των δρόμων, κλπ.).

Ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα των θεμάτων και αρνούμαστε τη μεταχείρισή τους ως “τυπικά”, “διαχειριστικά” ή “άνευ σημασίας” θέματα, δεν μπορούμε να δεχτούμε και να νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία γρήγορης, επιδερμικής, “διά ηλεκτρονικής περιφοράς”, ψηφοφορίας. Η αντίληψή μας είναι ακριβώς η αντίστροφη: Τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να γίνονται δια ζώσης και ανοιχτά, για να μπορεί να γίνει συζήτηση για όλα τα θέματα, να δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις, και να κατατίθενται οι απόψεις της κοινωνίας και των φορέων της. Αυτή την δημοκρατική διαδικασία οφείλουμε να την υπερασπιστούμε.

Κατά συνέπεια, για όλους αυτούς τους λόγους, αναγκαζόμαστε να ΑΠΕΧΟΥΜΕ από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Μια Πόλη Ανάποδα»

Γιώργος Καλαμπόκας

Τάσος Αναστασιάδης

28/8/2023

Σχολιάστε