Kατηγορίες
Ανακοινώσεις Δήμος / Περιφέρεια

Προσχολική αγωγή υπό διωγμόν

Δελτίο τύπου για το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της 21.09.2021

Μετά από μια βδομάδα κινητοποιήσεων (καθημερινές διαμαρτυρίες από γονείς νηπίων/προνηπίων & συγκεντρώσεων της Ένωσης Γονέων με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε)  η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού είχε προηγηθεί το δεσμευτικό αίτημα 21 δημοτικών συμβούλων, για τις απαράδεκτες συνθήκες υποδοχής στα παραρτήματα των νηπιαγωγείων της πόλης.

Η συζήτηση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ υπήρχε δυνατότητα να γίνει δια ζώσης, για να αποφύγει η Δημοτική Αρχή τις νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τη μαζική παρουσία γονέων και εκπαιδευτικών στο χώρο της συνεδρίασης. Η συζήτηση ανέδειξε για ακόμη μια φορά την προχειρότητα αλλά και την πολιτική υποκρισία της Δημοτικής Αρχής απέναντι στην παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Από το 2018 μέχρι το 2020, οι υπεύθυνοι Παιδείας δήλωναν ανοιχτά ότι ήλπιζαν στην κατάργηση του νόμου. Πέρσι πήραν την τελευταία αναβολή «πετυχαίνοντας» να εξαιρεθεί πανελλαδικά μαζί με 4 άλλους δήμους. Φέτος, σύμφωνα με τον αριθμό εγγραφών νηπίων/προνηπίων που για χρόνια αμφισβητούσε, τελικά αποδέχτηκε πως θα έπρεπε να βρεθούν 15 νέες αίθουσες (6 σταθερές & 9 προκάτ). Παρά τη χρηματοδότηση που έγκαιρα έλαβε από το κεντρικό κράτος, δεν κατάφερε να τις υλοποιήσει ούτε αυτές. Μόνο οι 3 προϋπάρχουσες αίθουσες του 2ου Βρεφονηπιακού Σταθμού που «έκλεψαν» για να τον κάνουν νηπιαγωγείο και οι 2,5  αίθουσες στο ΕΠΑΛ (που ήταν αποθήκες) ήταν «έτοιμες», και αυτές με πολλά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης αναγκάστηκαν να ψελλίσουν ή να ζητήσουν μια συγνώμη από τους γονείς που αντίκρισαν το αίσχος των χωρισμάτων από νοβοπάν στο ΕΠΑΛ, τις ημιτελείς προκάτ αίθουσες στη ΔΕΓΛΕΡΗ και τις ανύπαρκτες αίθουσες στη Μηδείας και στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό.  Οι περισσότεροι προτίμησαν να σιωπήσουν. Όμως ο δήμαρχος κ.Τζουλάκης επικρότησε τα απερίγραπτα κατορθώματα του κ.Συρίγου – πριν λίγες μέρες άλλωστε τον είχε ορίσει ξανά αντιδήμαρχο Παιδείας, προφανώς λόγω της επιτυχημένης πορείας του!!!

Δυστυχώς το μόνο κατόρθωμα της Δημοτικής Αρχής είναι ότι απαξίωσε τα δημόσια νηπιαγωγεία και εξασφάλισε για ένα ακόμη χρόνο πελατεία στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία της περιοχής.

Μετά από πολύωρη συζήτηση, πέρα από την υπόσχεση ότι θα στηθούν μέχρι το τέλος του μήνα οι υπόλοιπες 4 προκάτ αίθουσες (Μηδείας & 1ος Βρεφονηπιακός) δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για την ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών (υλικοτεχνικός εξοπλισμός, διαμόρφωση αύλειων χώρων, εξασφάλιση μετακίνησης με λεωφορεία, προσωπικό για την καθαριότητα, κ.λ.π). Όσο για το μεγάλο θέμα του προσδιορισμού μόνιμων και σταθερών δομών με σωστή γεωγραφική κατανομή που θα αντικαταστήσουν τις προκάτ αίθουσες δεν κατατέθηκε η παραμικρή  σκέψη ή πρόταση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, παρά μόνο η χλιαρή δέσμευση για επανασύσταση της διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, ως εδώ !

Χρόνια τώρα αγνοείτε  τις προειδοποιήσεις και τις συνεχείς εκκλήσεις για το σοβαρό κτιριακό θέμα που υπάρχει ειδικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι γονείς δεν θα ανεχτούν άλλο αυτή την κατάσταση. Με επιτροπές αγώνα και μαχητικούς συλλόγους θα συνεχίσουν να διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματα και θα επιβάλλουν με τους αγώνες τους την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε αξιοπρεπείς κτιριακές δομές.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s