Kατηγορίες
Ανακοινώσεις Δήμος / Περιφέρεια

Μνημείο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Δημοτική Αρχή κατάφερε τελικά μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να επιτύχει την ψήφιση των θεμάτων που εισηγήθηκε, μακριά και έξω από την άποψη των κατοίκων και των πραγματικών τους αναγκών. Παρά την προσπάθεια της «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» να πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία των φορέων της πόλης και των κατοίκων, ώστε να ακουστεί η φωνή των πολλών, η Δημοτική Αρχή επέμεινε με διάφορα ψευτοπροσχήματα ενδεδυμένα με λίγο από νομιμότητα, να πραγματοποιηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης. Ενώ αρχικά όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και απείχαν από τις διαδικασίες των δημοτικών συμβουλίων, καταφέρνοντας την ακύρωσή τους, στην τρίτη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της, η παράταξη «ΣΤΡΟΦΗ» του Θ. Παυλόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και η «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» του Γ. Κιουλάνη συμμετείχαν στη διαδικασία δίνοντας με την παρουσία τους πολιτική νομιμότητα στις απαράδεκτες πρακτικές του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κου Τσιάπη. Είναι οι ίδιες παρατάξεις που τις προηγούμενες μέρες απείχαν απαιτώντας την παρουσία των πολιτών. Τι άλλαξε άραγε;

Στο δημοτικό συμβούλιο υπήρχαν θέματα που αφορούσαν άμεσα τους κατοίκους της πόλης.

Η Δημοτική Αρχή ζητούσε τη συναίνεση όλων για να μειώσει τα δημοτικά τέλη 20% για λίγους μήνες στις κατοικίες, μια μείωση παρωχημένη και ελάχιστη με βάση την κατάσταση και τις ανάγκες των πιο αδύνατων  στις παρούσες συνθήκες.

Η “ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ” διεκδικούσε μηδενισμό των δημοτικών τελών για τις κατοικίες για το επόμενο εξάμηνο.

Η δημοτική αρχή μείωσε τα τέλη των καταστημάτων στην πλατεία και επέτρεψε να αυξηθούν τα τραπεζοκαθίσματα με πρόσχημα τα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοιό. Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των  τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία, να καταπατηθούν ακόμα περισσότερο οι ελεύθεροι χώροι σε όλη την πόλη, χωρίς πρόνοια για πραγματική αποστασιοποίηση.

Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε την κοπή δεκάδων δέντρων για την ανάπλαση των οδών Κράτητος, Αιγαίου και Εφέσου χωρίς κανένα σχέδιο για την αντικατάστασή τους, παρά τις επανειλημμένες εκλύσεις της ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ για την παρουσίαση του τελικού σχεδίου για την ανάπλαση και δενδροφύτευση που υποτίθεται περιλαμβάνει το έργο, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος, η Δημοτική Αρχή έφερε στο συμβούλιο θέμα που αφορούσε την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και τον σχεδιασμό που μετά από δύο χρόνια αδράνειας θα πρότεινε στο υπουργείο, σε δασκάλους και γονείς. Φυσικά δεν ήθελε να συζητηθεί το θέμα αυτό με τους συλλόγους γονέων και το σωματείο των δασκάλων και κρύφτηκε πίσω από το πρόσχημα της τηλεδιάσκεψης για να εξαφανίσει τη φωνή και τις κινητοποιήσεις τους.

Χρειάστηκε ένα πραξικόπημα από την πλευρά του προέδρου του ΔΣ για να καταφέρουν να πραγματοποιηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν επέτρεψαν να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση της ‘’ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ’’ για  αναβολή της συνεδρίασης και επανάληψής της με φυσική παρουσία των δημοτικών συμβούλων και των πολιτών που εκπροσωπούν συλλογικότητες και σωματεία που αφορούν τα θέματα που ήταν για συζήτηση.

Η πρόταση της ‘’ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ’’ έγινε μετά από την ανακοίνωση του προέδρου ότι το επόμενο ΔΣ θα γίνει με φυσική παρουσία και ως εκ τούτου θα μπορούσε η συζήτηση για τόσο σοβαρά θέματα να γίνει λίγες μέρες μετά.

Κατάφεραν έτσι να γίνει η συνεδρίαση χωρίς την δυνατότητα παρουσίας των κατοίκων, των φορέων και των σωματείων, χωρίς την δυνατότητα να υπάρξει η αντίδραση στην επίθεση στο περιβάλλον της πόλης.

Το θλιβερό είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια τους βρήκαν τελικά αρωγούς την παράταξη της ‘’ΣΤΡΟΦΗΣ’’ και την ‘’ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΈΙΡΩΣΗΣ’’ που επέλεξαν να παραμείνουν στην συνεδρίαση δίνοντας άλλοθι και νομιμοποιώντας τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Απέδειξαν πόσο μακριά είναι από τις ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων. Το ότι η ΣΤΡΟΦΗ του ΣΥΡΙΖΑ έχει «εξαιρετικές σχέσεις» με τους ανθρώπους του Δημάρχου (ΚΙΝΑΛ) είναι γνωστό. Είναι δέσμια της θεσμολαγνίας και της διαχείρισης στα όρια που καθορίζει η αστική πολιτική ενώ είναι επιλογή της να είναι δεκανίκι στην δημοτική αρχή.

Η «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» του ΚΚΕ προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερη επιχορήγηση των μαζικών φορέων της στη γειτονιά, νομιμοποίησε τη διαδικασία του Δ.Σ. και αποδυνάμωσε την απαίτηση για παρουσία του λαού της πόλης στα ζητήματα που μας αφορούν.

Η πολιτική της Δημοτικής Αρχής στο Δήμο είναι γνωστή. Όπως και το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό πλαίσιο που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ με την εκλογή της. Η ΝΔ μετέτρεψε στους δήμους την μειοψηφία σε «πλειοψηφία» και το Δημοτικό Συμβούλιο σε διακοσμητικό όργανο για να γίνονται καλύτερα οι «δουλειές».

Τα όρια της «διαχειριστικής» αντιπολίτευσης που θέλει να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» επίσης είναι γνωστά. Άλλωστε στην πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στο Δήμο έχει βάλλει τη σφραγίδα της.

Εμείς πιστεύουμε ότι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση θα γίνεται στους δρόμους και στα κινήματα. Οχι μέσω «εκπροσώπων» αλλά με την δράση των ίδιων των πολιτών.

Διεκδικούμε μια πόλη φιλική για τους εργαζόμενους  και το περιβάλλον, ανοιχτή στις επιθυμίες και της ανάγκες της νεολαίας, που θα στηρίζει τους κοινωνικά αδύνατους και θα προσφέρει δωρεάν τα δημόσια αγαθά κι όχι ένα επιχειρηματικό και τουριστικό κέντρο, διαθέσιμο μόνο στα καταναλωτικά «γούστα» των πλούσιων «πελατών».

Στηρίζουμε τις δράσεις που διεκδικούν μια πόλη για να ζούμε ανθρώπινα, συμβάλλουμε σε  ένα κίνημα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής του Δήμου.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s