Kατηγορίες
Ανακοινώσεις Δήμος / Περιφέρεια Εκλογές 2019 Κοινωνία

Αδιαφορία του Δήμου για τα παιδιά μας!

Η διαχρονική αδιαφορία των δημοτικών αρχόντων, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα έντονο κτιριακό πρόβλημα σε όλα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο δήμος Νέας Σμύρνης αρνείται την εφαρμογή της δημόσιας υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.  

H θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής, δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα νήπια 4 έως 6 ετών, αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο, είναι αποτέλεσμα αγώνων και διεκδικήσεων εκπαιδευτικών και γονέων. Είναι σημαντική τομή επέκτασης της δημόσιας δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Με την ψήφιση του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (Α΄ 38) καθιερώθηκε η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σταδιακά εντός τριετίας σε όλους τους δήμους της χώρας, ξεκινώντας  από το σχολικό έτος 2018-2019. Συνολικά, από τους 325 δήμους της χώρας, 298 δήμοι έχουν ήδη ενταχθεί στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, οι 184 το πρώτο σχολικό έτος εφαρμογής του νόμου (2018-2019) και 114 επιπλέον για το σχολικό έτος 2019-2020. Οι υπόλοιποι, πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσουν τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση το 2020-21.

Όμως, στον πλούσιο δήμο της Νέας Σμύρνης, από τη θεσμοθέτηση μέχρι την εφαρμογή, είναι μακρύς ο δρόμος!

Η διαχρονική αδιαφορία των δημοτικών αρχόντων, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα έντονο κτιριακό πρόβλημα σε όλα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Νέα Σμύρνη, ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους Δήμους του λεκανοπέδιου, έχει μόνο 11 δημόσια νηπιαγωγεία, που φυσικά δεν φτάνουν. Οι μετακινήσεις νηπίων από το ένα νηπιαγωγείο στο άλλο έχουν γίνει πλέον καθεστώς. Σε κάποια από αυτά, ιδιαίτερα στην Άνω Νέα Σμύρνη, δεν χωράνε ούτε τα Νήπια που ανήκουν στα όριά τους. Κάθε χρόνο, τα περισσότερα προνήπια, «καταφεύγουν» είτε στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που ούτε αυτοί είναι αρκετοί, είτε σε ιδιωτικά Νηπιαγωγεία είτε ακόμα και σε άλλους Δήμους. 

Για να εφαρμοστεί η δημόσια υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο Δήμο Νέας Σμύρνης χρειάζεται περίπου διπλασιασμός των υπαρχουσών υποδομών. Χρειάζονται τουλάχιστον 15 νέες αίθουσες δηλαδή 8 νέα Νηπιαγωγεία. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, να διατεθούν χρήματα για την παιδεία, να αγοραστούν οικόπεδα για να φτιαχτούν σχολεία, ακόμη και να ενοικιαστούν κτίρια σαν προσωρινή λύση.

Όμως, η τακτική της δημοτικής αρχής, δείχνει ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόθεση. Αντίθετα, υπάρχει διαχρονική αδιαφορία να κινηθεί σε οποιαδήποτε κατεύθυνση επίλυσης του χρόνιου κτιριακού προβλήματος της Πρωτοβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης και απόλυτη απροθυμία να εφαρμοστεί ο νόμος για τη δίχρονη δημόσια υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μόνη πρόταση στην οποία υπάρχει από την πλευρά τους, είναι να «φυτευτούν» ΠΡΟΚΑΤ στα ήδη ανεπαρκή προαύλια των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων. Είναι φανερό ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή, συντάσσεται με την ΚΕΔΕ και τον Πατούλη, που έχει το θράσος να ζητά αναστολή της υποχρεωτικής δίχρονης, αφού με την εφαρμογή του νόμου οι Δήμοι θα χάσουν πελατειακές σχέσεις, τα εκατομμύρια ζεστού χρήματος προερχόμενα από τις επιδοτήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τη φοίτηση παιδιών ηλικίας 0 – 5 ετών στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και πολλά χρήματα από τα μηνιαία τροφεία που καταβάλουν οι γονείς των βρεφών και νηπίων που φοιτούν στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα, είναι αυτό που μπορεί να υποχρεώσει το Δήμο Νέας Σμύρνης να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Θα είναι μεγάλη κοινωνική κατάκτηση, τομή για την επέκταση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Θα είναι βήμα για τη λύση και του μεγάλου και δίκαιου κοινωνικού αιτήματος, να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά 0-4 χρόνων (που οι γονείς τους το επιθυμούν) σε δημόσιους/δημοτικούς δωρεάν παιδικούς/βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τασσόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εκπαιδευτικών και των γονέων για την εφαρμογή της δίχρονης δημόσιας υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης και στο Δήμο μας. Τασσόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζόμενων στην Τ.Α. για προσλήψεις μόνιμου και όλου του αναγκαίου για τη λειτουργία προσωπικού σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s