ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) και κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία υπέγραψαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο κείμενο με τίτλο «Διακήρυξη της Αθήνας για την προώθηση της συνέργειας μεταξύ αυτοδιοίκησης και γενικής κυβέρνησης για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της βίας στις πόλεις».
Στόχοι, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ είναι:
- Η υπογραφή Προγραμματικών Συμφωνιών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών
- Η χαρτογράφηση των απειλών και κινδύνων από τη Ριζοσπαστικοποίηση
- Η προώθηση δράσεων διάχυσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
- Η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης
- Η δημιουργία και αξιοποίηση των εργαλείων της Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της Ριζοσπαστικοποίησης
- Η ενσωμάτωση της πρόληψης της Ριζοσπαστικοποίησης στις δράσεις ένταξης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και υποστήριξης ευάλωτων ομάδων και της νεολαίας.
Το «ζουμί» βρίσκεται στο 2 και στο 5 και συγκεκριμένα στις λέξεις – κλειδιά: «πρόληψη» και «ριζοσπαστικοποίηση». Στο λεξικό διαβάζουμε: «Ριζοσπάστης: «αυτός που επιδιώκει ριζικές και άμεσες μεταβολές στους υπάρχοντες και παγιωμένους κοινωνικούς θεσμούς».
Σύμφωνα με τη διακήρυξη ο ριζοσπάστης είναι εξ ορισμού επικίνδυνος. Βρισκόμαστε ένα βήμα από το να ποινικοποιηθεί κάθε ιδεολογία που διακηρύσσει ριζικές και άμεσες μεταβολές «στους υπάρχοντες και παγιωμένους κοινωνικούς θεσμούς». Το δόγμα «τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει» αναβαθμίζεται σε «τίποτε δεν επιτρέπεται να αλλάξει». Πόσο μακριά είναι αυτή η άποψη από το ιδιώνυμο του Βενιζέλου που είχε τίτλο: «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» ποινικοποιώντας την κομμουνιστική ιδεολογία; Η διακήρυξη της Αθήνας μάλιστα εστιάζει στην πρόληψη του φαινομένου. Η εξουσία και τα σώματα ασφαλείας δεν θα περιμένουν να ριζοσπαστικοποιηθείς, αλλά θα σε συμμαζεύουν στην πορεία προς τη ριζοσπαστικοποίηση. Βλέπουμε ξαφνικά ότι οι προληπτικές συλλήψεις που πραγματοποιεί η αστυνομία στις διαδηλώσεις νομιμοποιούνται με τη βοήθεια πολιτών – χαφιέδων: Οι πολίτες προτρέπονται, όπως είπε απερίφραστα ο κ. Πατούλης, να συνδράμουν ενεργά στην προσπάθεια για καταπολέμηση της βίας στις γειτονιές. Το έργο έχει παιχτεί στην Κύπρο με το πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς», που εφαρμόζεται σε πολλούς δήμους με βάση το οποίο «οι Παρατηρητές (πολίτες) προτρέπονται να είναι σε εγρήγορση, να είναι τα μάτια και τα αυτιά της Αστυνομίας, να συνεργάζονται με τους γείτονες και την Αστυνομία για τη δική τους ασφάλεια, την ασφάλεια της οικογένειας και περιουσίας τους», Η Διακήρυξη της Αθήνας καλεί τους πολίτες σε εντεταλμένη υπηρεσία, προκειμένου να χαρτογραφήσουν τη ριζοσπαστικοποίηση στις τάξεις των πιο «ευαίσθητων» ομάδων, δηλαδή μεταναστών και νεολαίας. Εάν ένας μετανάστης φαίνεται ύποπτος, πρέπει να ενημερωθούν οι αρχές. Εάν το παιδί του γείτονα αναπτύσσει πολιτική δράση που διαταράσσει την ομαλή καθημερινότητα της γειτονιάς, πρέπει η αστυνομία να το γνωρίζει.
Εμείς, η «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» δηλώνουμε ένοχοι: Θέλουμε ριζική ανατροπή των κατεστημένων θεσμών, γιατί μόνο έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολλών, και η προάσπιση αυτών των συμφερόντων είναι στόχος της πραγματικής Δημοκρατίας. Ελπίζουμε να μη διανοηθεί η Δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές να υλοποιήσει τις δικτατορικής έμπνευσης αποφάσεις κυβέρνησης ΚΕΔΕ γιατί θα μας βρουν μπροστά τους μαζί με όλες τις μαχητικές δυνάμεις της περιοχής.