Kατηγορίες
Κοινωνία

Απειθαρχία στους μεσάζοντες / Φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα στο λαό

Οι κ.κ. Στέφος και Νεφελούδης είναι επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών που υποστηρίχτηκαν και απαρτίζονταν από υποψηφίους από  τα κόμματα  ΝΔ/ΛΑΟΣ ο πρώτος, και ο δεύτερος από κομμάτι του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΔΗΜοκρατικής ΑΡιστεράς. Υποστηρίζονται δηλ. από κόμματα που, είτε στην πρώτη περίπτωση υπέγραψαν την καταδίκη του λαού, είτε στην δεύτερη, συναινούν ουσιαστικά με την βαρβαρότητα, στο όνομα των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» και του «σεβασμού προς τις διεθνείς συνθήκες», αλλά και φτιάχνουν κοινοβουλευτική ομάδα με 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (οι οποίοι είχαν ψηφίσει τα αρχικά μνημόνια). Οι εν λόγω κύριοι, παραμέρισαν τις ανύπαρκτες κατά τα άλλα διαφορές τους και μοιράζουν από κοινού πατάτες στους νεοσμυρνιώτες. Ψηφοθηρία; Όχι μόνο, αλλά κάτι χειρότερο. Ψεύτικη και καθεστωτική φιλανθρωπία, που «για να υπάρχει της χρειάζεται να υπάρχουνε θύματα». Και, βεβαίως, τσιμουδιά για το Μνημόνιο, το άθλιο πολιτικό σύστημα, το κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το συνάφι που εξαθλιώνει τον κόσμο. Είναι η ίδια στάση που κρατάει και ο καλλικρατικός μας δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Σμύρνη, ο οποίος αν και στηρίζει την κυβερνητική πολιτική θέλει να κάνει και αυτός φιλάνθρωπη πολιτική.

Είμαστε μαζί με τις δεκάδες αυθεντικές πρωτοβουλίες που οργανώνουν τη διανομή αγροτικών προϊόντων σε ολόκληρη την χώρα έξω από τα κυκλώματα των μεσαζόντων, όπως η πρωτοβουλία της λαϊκής συνέλευσης Νέας Σμύρνης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι λ.χ. για την αγορά πατάτας ξοδεύεται ένα μικρό ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού, και ότι δεν λύνεται το πρόβλημα της φτώχειας με τέτοιες ενέργειες, αλλά στηρίζουμε την κόντρα στους νόμους της αγοράς ακόμα και αν είναι ανολοκλήρωτη.

Δεν υποτιμούμε καθόλου ενέργειες που καταδεικνύουν ότι η κοινωνία μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Ωστόσο, θεωρούμε ότι για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι πρωτοβουλίες –και όχι απλά για να «ανακουφιστούν λιγάκι έστω οι συμπολίτες μας», όπως μας λέει ο τοπικός κεντροακροδεξιοαριστερός χυλός– πρέπει να συνδέονται (όπως σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει) με το κίνημα ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ, ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες, ενάντια στα ληστρικά διόδια, για δωρεάν και ποιοτική μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τις απεργίες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις, με την κοινωνία που αντιστέκεται και θέλει να ανατρέψει τη χούντα των τραπεζιτών.

Πιστεύουμε ότι το διατροφικό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα διανομής των προϊόντων, αλλά πρωτίστως θέμα παραγωγής τους. Δεν μπορεί η Ελλάδα, που έχει διατροφική αυτάρκεια, να εισάγει λ.χ. ζάχαρη από την Γερμανία. Δεν γίνεται να συμμετέχει στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξαναγκάζεται να παράγει ό,τι της πει αυτή, να καταργεί τα μέτρα περιστολής του κόστους παραγωγής, να αυξάνει το τελευταίο κατά 200-300%, να φυλακίζει τους αγρότες στα δεσμά των δανείων, του υπέρογκου κρατικού ΦΠΑ, στα κυκλώματα των εμπόρων.

Η αλληλεγγύη για εμάς δεν είναι υπόθεση του κράτους, των καλλικρατικών δήμων-Α.Ε., των πολιτικάντηδων, της εκκλησίας, των πλουσίων κυριών. Αντίθετα, η αλληλεγγύη είναι πρωτίστως ταξική, ασκείται από εργαζόμενους και ανέργους και αποτελεί όπλο για να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι ότι είναι μέλη μιας τάξης, που αν οργανωθεί θα διεκδικήσει τον χαμένο πλούτο που παράγει και τον καρπώνονται οι κηφήνες. Η πόλη μας διαθέτει οργανωμένες και μόνιμες δομές ταξικής δράσης και αλληλεγγύης, όπως την Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, που δείχνουν από σήμερα τον δρόμο για μια κοινωνία ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών, χωρίς τα τσιμπούρια που μας πίνουν το αίμα.

Η Μια Πόλη Ανάποδα καλεί την αριστερά με την κοινή δράση της στο κίνημα να αφουγκραστεί τους τρόπους που διοχετεύεται η λαϊκή κινητικότητα. Να μην σηκώσει αμήχανα τους ώμους της, να μην βρεθεί απέναντι (όπως δυστυχώς οι δυνάμεις του ΚΚΕ), αλλά να μπει μπροστάρης μέσα από μαζικούς φορείς, μέσα από σωματεία και συνδικάτα, μέσα από την πάλη της για την ανασυγκρότηση του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος ώστε αυτές οι πρωτοβουλίες ούτε να ξεφουσκώσουν, ούτε να αξιοποιηθούν σε κανάλια ενσωμάτωσης. Τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, τα εναλλακτικά δίκτυα διανομής τροφίμων είναι υπόθεση όλων μας και για εμάς είναι ενταγμένα στον αγώνα για την αποδέσμευση από την Ε.Ε, την έξοδο από το ευρώ, τη διαγραφή του χρέους, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με πρωτοβάθμιους παραγωγικούς συνεταιρισμούς με εργατικό έλεγχο και με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Μία Πόλη Ανάποδα

Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Νέας Σμύρνης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s