Ανακοίνωση της Μιας Πόλης Ανάποδα αναφορικά με τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τις συγχωνεύσεις/κλεισίματα σχολείων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΑΝΑΠΟΔΑ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Στις 7.2 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν μαθητές, γονείς και καθηγητές του Γυμνασίου/Λυκείου της Εστίας, το οποίο απειλείται με κατάργηση, απαιτώντας ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων ενάντια στη συγχώνευση. Την ίδια μέρα είχε προηγηθεί κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και διαδήλωση στα γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο δημαρχείο. Η Μια Πόλη Ανάποδα επέδωσε σχέδιο ψηφίσματος προς επικύρωση από το Δ.Σ., το οποίο εκφράζει καθαρά την αντίθεση σε όλες τις συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολείων στη Νέα Σμύρνη και αναδεικνύει ως αντίπαλο την λογική της αγοράς που κλείνει/συγχωνεύει σχολεία και που υπηρετείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο παιδείας. Στηρίξαμε, τελικά, το αγωνιστικό ψήφισμα της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων -μαζί με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τη Στροφή-, αλλά ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση της παράταξης του δημάρχου, που αφορούσε την αντίθεση μόνο στην κατάργηση των Σχολείων της Εστίας (ψηφίστηκε και από τις παρατάξεις Κούπα και Νεφελούδη). Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δεν τοποθετήθηκαν ούτε για τις επικείμενες συγχωνεύσεις των σχολείων της Νικομηδείας, ούτε για αυτές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εμείς θέλουμε να τονίσουμε δύο σημεία:

1. Η κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι αυτή που φέρνει αποτελέσματα και ανοίγει δρόμους. Αν σήμερα η δημοτική αρχή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Τζουλάκη αναγκάζεται να δηλώσει ότι είναι αντίθετη στο κλείσιμο των σχολείων της Εστίας, αυτό γίνεται κάτω από την πίεση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά, κατά τη γνώμη μας, εντελώς δημαγωγικά. Και αυτό διότι η παράταξη του Τζουλάκη είναι υπέρ του Καλλικράτη και του Μνημονίου, που οδηγούν στη διάλυση των σχολείων. Δεν είναι τυχαίο ότι το ψήφισμα τους δε λέει κουβέντα για τα παραπάνω και δε θέλει να στεναχωρήσει την Αννούλα Διαμαντοπούλου. Επιπλέον, χρειάζεται να δημοσιοποιηθεί πλήρως στο λαό της Νέας Σμύρνης το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου και του ακινήτου των σχολείων της Εστίας και ειδικότερα πόσα πληρώνει ο δήμος και σε ποιον.

2. Η εκπαιδευτική κοινότητα κατανοεί καλύτερα από τον καθένα ότι ο αγώνας θα είναι μακροχρόνιος και θα έχει αντίπαλο το αλληλοτροφοδοτούμενο σύστημα  δημοτικής αρχής/Περιφέρειας/Καλλικράτη/υπουργείου. Σε αυτό τον αγώνα η Μια Πόλη Ανάποδα θα συμπαρασταθεί μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Να επαναλάβουμε ότι η έδρα μας στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι πάντοτε στη διάθεση της αγωνιζόμενης εκπαιδευτικής κοινότητας.

Κυβέρνηση/ΕΕ/ΔΝΤ κλείνουν σχολεία, με την ουσιαστική συναίνεση των κολαούζων του ΠΑΣΟΚ στο δήμο; Θα μας βρουν απέναντί τους! Σπέρνουν ανέμους; Θα θερίσουν θύελλες!

Το σχέδιο ψηφίσματος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ν. Σμύρνης και της ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου:

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Το Υπουργείο Παιδείας με εν κρυπτώ διαδικασία προετοιμάζει γενικευμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης «φωτογραφίζουν» ως υποψήφια για συγχώνευση – κατάργηση τουλάχιστον τα μισά σχολεία της Δευτεροβάθμιας και σχεδόν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, είτε επειδή είναι συστεγαζόμενα, είτε επειδή λειτουργούν σε μισθωμένο κτίριο.
Η τακτική που ακολούθησε  ως τώρα το Υπουργείο, καθώς και τα κριτήρια που θέτει για τις γενικευμένες συγχωνεύσεις, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν επιδιώκει εξορθολογισμό της υπάρχουσας κατάστασης, όσον αφορά κάποιες περιπτώσεις πολύ μικρών σχολείων σε κάποιους άλλους Δήμους. Παρά την επίκληση παιδαγωγικών κριτηρίων, αυτά δεν υπάρχουν σε κανένα κείμενο. Πουδενά δεν φαίνεται γιατί πρέπει ν’ αλλάξει το επί 25 χρόνια ισχύον παιδαγωγικό καθεστώς των σχολείων. Ο νομοθέτης από τη δεκαετία του ’80, με το νόμο 1566, φρόντιζε για τη δημιουργία μικρών σχολικών μονάδων, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Σήμερα, που η κοινωνική πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη –έως εκρηκτική- για ποιο λόγο πρέπει να δημιουργηθούν σοχλεία μεγαθήρια; Απάντηση δεν έχει δοθεί. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξοικονόμηση πόρων. Δηλαδή, η σημαντική μείωση του αριθμού των σχολείων και η δραματική κατάργηση οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και στις συμπτύξεις τμημάτων.
Τέτοια μέτρα, σημαίνουν υποβάθμιση – κατάργηση του σχολείου της γειτονιάς, δημιουργία λίγων, τεράστιων σχολικών συγκροτημάτων για κάθε βαθμίδα, υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών και διαμόρφωση πληθωρικών τμημάτων, με προφανή κίνδυνο να διαλυθούν οι παιδαγωγικές σχέσεις που προσπαθούν να διατηρήσουν οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους.
Δε θα διορισθούν για χρόνια νέοι εκπαιδευτικοί.
Όλα αυτά συνεπάγονται την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, περισσότερα μορφωτικά ελλείμματα για τους μαθητές, περισσότερα βάρη για τους γονείς.
Τα σχολεία χρειάζονται αποκέντρωση και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Όχι άλλη συγκεντροποίηση. Δεν είναι δυνατόν πρότυπό μας και επιδίωξή μας να είναι τα σχολεία των εκατοντάδων μαθητών όπου οι σχέσεις είναι τυπικές και απρόσωπες, όπου η απαραίτητη άμεση επικοινωνία γίνεται πρακτικά ανέφικτη.
Είμαστε αντίθετοι, στην υποχρηματοδότηση των σχολείων, στην υποβάθμιση – κατάργηση των σχολικών επιτροπών, στην κατάργηση του ΟΣΚ και του ΟΕΔΒ.
Απέναντι στο φθηνό σχολείο του μνημονίου και της αγοράς, υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν σχολείο, το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Διεκδικούμε μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Διεκδικούμε άμεση χρηματοδότηση όλων των σχολείων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.
Σας καλούμε να συμπαραταχθείτε στην προσπάθειά μας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Μαζί ν’ αποτρέψουμε τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση της εκπαίδευσης που θα επιφέρει το επιχειρούμενο κλείσιμο των σχολείων. Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να μεταφέρουν στην Πολιτεία τη βούλησή τους για ένα καλύτερο σχολείο, με ανακοινώσεις, παραστάσεις και διαμαρτυρίες υπερασπιζόμενοι το λειτουργικό και ανθρώπινο πρόσωπο του σχολείου της γειτονιάς τους. Μαζί να διεκδικήσουμε ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά.

Σχέδιο ψηφίσματος της Μιας Πόλης Ανάποδα

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι διεργασίες για την υλοποίηση σχεδίου εκτεταμένων συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη την Ελλάδα. Οι προτάσεις για συγχωνεύσεις-καταργήσεις, αφορούν και τη Νέα Σμύρνη, όπου ουσιαστικά «φωτογραφίζονται» για τη Δευτεροβάθμια τουλάχιστον τα συγκροτήματα Νικομηδείας, Εστία και ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, ενώ για την Πρωτοβάθμια, σχεδόν όλα τα σχολεία της Νέας Σμύρνης με τη δικαιολογία ότι είναι συστεγαζόμενα.

Θεωρούμε ότι οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, είναι ένα ακραίο μέτρο συρρίκνωσης των μορφωτικών δικαιωμάτων. Θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Τα σχολεία δεν είναι επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να επικρατεί η λογική των οικονομικών δεικτών του κέρδους και της ζημίας. Ζημιά για την κοινωνία είναι το σχολείο που κλείνει, το σχολείο που απορρίπτει, το σχολείο που διώχνει τους μαθητές του, το σχολείο που απαξιώνει τους δασκάλους του, το σχολείο που κονιορτοποιεί τη γνώση, το φτηνό σχολείο της αγοράς που θέλουν να μας επιβάλλουν.

Η Νέα Σμύρνη, είναι πλέον ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους Δήμους στο Λεκανοπέδιο. Τα σχολεία μας αναπτύσσονται και δεν είναι «μικρά και φθίνοντα». Δε χρειάζονται συρρίκνωση και συγκεντροποίηση. Εξάλλου, δεν είναι δυνατόν να είναι το πρότυπό μας και η επιδίωξή μας η κατάργηση του «σχολείου της γειτονιάς», τα σχολεία των εκατοντάδων μαθητών όπου οι σχέσεις είναι τυπικές και απρόσωπες, όπου η απαραίτητη άμεση επικοινωνία γίνεται πρακτικά ανέφικτη.

Δηλώνουμε ότι ο αγώνας για να μην κλείσει ούτε ένα σχολείο είναι υπόθεση όλων μας. Είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε συρρίκνωση του σχολικού δικτύου του Δήμου μας. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με οποιαδήποτε συγχώνευση ή κλείσιμο σχολικής μονάδας στη Νέα Σμύρνη και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, τον κ. Περιφερειακό δ/ντη Αττικής και όλους τους αρμόδιους, να αναθεωρήσουν τις σκέψεις-προτάσεις τους για συγχωνεύσεις-καταργήσεις των σχολείων της πόλης μας.

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s