Κυβέρνηση & ΔΝΤ καταργούν σχολεία! Όχι στο κλείσιμο/συγχώνευση σχολικών μονάδων

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το 2011 θα είναι η χρονιά της οριστικής διάλυσης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

Δεν έφταναν οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων μέσω των σχολικών επιτροπών. Δεν έφτανε η δραματική μείωση των μόνιμων διορισμών κατά 50% την ίδια στιγμή, που αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων λόγω των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης. Δεν έφταναν οι περικοπές μισθών και η οικονομική ασφυξία των εκπαιδευτικών, οι χιλιάδες αναπληρωτές από προγράμματα ΕΣΠΑ που πληρώνονται με το σταγονόμετρο.

Το Υπουργείο Παιδείας βάζει μπροστά την υλοποίηση της απειλής «όπου πάει το ΔΝΤ, κλείνουν σχολεία». Δεν έχει κουραστεί να αποδεικνύει ότι ο αποκλειστικός σκοπός του είναι να μειώσει το κόστος της δημόσιας εκπαίδευσης, χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη του τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών/-τριών.

Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι διεργασίες για την υλοποίηση σχεδίου εκτεταμένων συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη την Ελλάδα για να εφαρμοστούν οι επιλογές από τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τη σχ. χρονιά 2011-2012 (όλα τα στοιχεία μιλάνε για  μείωση της τάξης του 30 έως 50%), καθώς και για να προχωρήσουν σε παύση των διορισμών και σε προσλήψεις εκπαιδευτικών μόνο από ΕΣΠΑ.

Οι προτάσεις για συγχωνεύσεις-καταργήσεις, αφορούν και τη Νέα Σμύρνη, όπου ουσιαστικά «φωτογραφίζονται» για τη Δευτεροβάθμια τουλάχιστον τα συγκροτήματα Νικομηδείας, Εστία και ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, ενώ για την Πρωτοβάθμια, σχεδόν όλα τα σχολεία της Νέας Σμύρνης με τη δικαιολογία ότι είναι συστεγαζόμενα.

Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, είναι ένα ακραίο μέτρο συρρίκνωσης των μορφωτικών δικαιωμάτων. Θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, θα αυξήσει δραματικά την αναλογία μαθητών – εκπαιδευτικού. Αποκαλύπτεται ανοιχτά πλέον ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας των κυβερνητικών συνθημάτων για το «νέο σχολείο» και για το « πρώτα ο μαθητής». Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου του ΔΝΤ για το «νέο σχολείο» οδηγούν, όχι μόνο στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου, αλλά ακόμα και σε λουκέτα έξω από τις σχολικές μονάδες.

Η λογιστική «λογική» των λιγότερων δαπανών είναι καταστροφική. Τα σχολεία δεν είναι «επιχειρήσεις». Δεν μπορεί να επικρατεί η λογική των οικονομικών δεικτών του κέρδους και της ζημίας. Ζημιά είναι το σχολείο που κλείνει, το σχολείο που απορρίπτει, το σχολείο που διώχνει τους μαθητές του, το σχολείο που απαξιώνει τους δασκάλους του, το σχολείο που κονιορτοποιεί τη γνώση, ζημιά για την κοινωνία είναι το φτηνό, αγοραίο, αυταρχικό σχολείο που ονειρεύονται οι κρατούντες.

Η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και ο αγώνας για να μην κλείσει ούτε ένα σχολείο δεν είναι υπόθεση μόνο του εκπαιδευτικού κόσμου. Είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Καλούμε,  όλους τους εργαζόμενους/-ες, τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τη λειτουργία όλων των σχολείων και να ματαιώσουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια να συρρικνωθεί το σχολικό δίκτυο, να συγχωνευτούν ή να κλείσουν σχολικές μονάδες.

  • Κανένα κλείσιμο- συγχώνευση σχολικής μονάδας.
  • Ανώτατο όριο 25 μαθητών στη δευτεροβάθμια , 20 μαθητών ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια, 15 ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία.
  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του τακτικού προϋπολογισμού.

Να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι πραγματικές ανάγκες με διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις-Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους.

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s