Μια Πόλη Ανάποδα–Συζήτηση-εκδήλωση την Τρίτη 23.2 για τους μετανάστες

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών εμφανίζεται σαν μια μεγάλη αλλαγή σελίδας στη μεταναστευτική πολιτική.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;

Παρά τις αρχικές μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης οι μετανάστες βλέπουν τις όποιες ελπίδες είχαν για αναγνώριση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, να κουρελιάζονται. Μετά από τις πιέσεις της ακροδεξιάς το νομοσχέδιο έγινε πολύ χειρότερο ακόμα και από την αρχική του εκδοχή. Το νομοσχέδιο προβλέπει :

– Για τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά

Τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ παίρνουν την ιθαγένεια μόνο αν και οι δύο γονείς τους είναι «νόμιμοι» επί 5 χρόνια. Αυτά που μεγάλωσαν εδώ θα την πάρουν αν ισχύει 5ετής νομιμότητα των γονιών και αν τέλειωσαν επιτυχώς 6 τάξεις του ελληνικού σχολείου. Αυτά που έκλεισαν όμως τα 18 τους χρόνια θα περιμένουν άλλα 2 χρόνια για να εξεταστεί αν αποτελούν κίνδυνο για την «δημόσια ή εθνική ασφάλεια»! Θα χρειαστεί επίσης να εξεταστεί το μητρώο τους, όχι μόνο για κακουργήματα, αλλά και για πλημμελήματα, όπως «αντίσταση κατά της αρχής» ή παραβάσεις που αφορούν βοήθεια-φιλοξενία άλλων μεταναστών χωρίς χαρτιά! Και βέβαια όλα εκείνα τα παιδιά, που οι γονείς δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, τιμωρούνται με μηδενικά δικαιώματα! Εκτιμάται πως από τα 250.000 παιδιά μόνο περίπου 25.000 θα επωφεληθούν!

– Για τη διαδικασία πολιτογράφησης

Μπορεί να μειώνεται ο χρόνος νόμιμης παραμονής σε 5ετία, συν όμως την αναμονή που φτάνει μέχρι και τα 3 χρόνια, αλλά με απαράδεκτες προϋποθέσεις, η διαδικασία γίνεται απαγορευτική για τη συντριπτική πλειοψηφία των «νόμιμων» μεταναστών. Για την απόκτηση του πολυπόθητου τίτλου θα χρειαστεί κανείς να πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 1000 ευρώ, να περάσει τεστ γλώσσας, πολιτικής αγωγής, ιστορίας, να ελεγχθεί για το πόσο επικίνδυνος είναι για τη «δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια», να έχει 3 συστατικές επιστολές Ελλήνων, και να ξεπεράσει και άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια!

– Για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι

Πέρα ότι αφορά μόνο τις δημοτικές εκλογές, δικαίωμα έχουν μόνο οι «επί μακρά διαμένοντες». Έτσι εκτιμάται πως μόνο 65.000 θα είναι οι μετανάστες που δικαιούνται – καταρχήν – να υποβάλλουν αίτηση για συμμετοχή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Οι μετανάστες, (οικονομικοί μετανάστες, πολιτικοί πρόσφυγες, θύματα πολέμου η και όλα τα προηγούμενα μαζί) ζουν εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα μας, αγωνίζονται σκληρά να επιβιώσουν. Το γεγονός ότι έκαναν ένα τεράστιο ταξίδι με κίνδυνο της ζωής τους , για να φτάσουν στη χώρα μας δεν αποτελεί κάποιο ιδιαίτερο αίνιγμα. Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την ίδια την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων, η οποία πρωτοστατεί σήμερα στο πογκρόμ εναντίον τους. Είναι οι καπιταλιστές οι αυτουργοί της δημιουργίας της φτώχειας του «Τρίτου κόσμου «, στον οποίον ζει η πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη σε όρους ολοκληρωτικής εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης. Αυτοί δημιούργησαν τα σύγχρονα προτεκτοράτα στη θέση των παλιών αποικιών, επέβαλαν μέσω αιματηρών πολέμων δικτατορίες στο όνομα της » δημοκρατίας «, για να μπορούν να βάζουν χέρι στον πλούτο των χωρών .

Σε όλα τα προηγούμενα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι καθόλου άμοιρες ευθυνών. Στήριξαν πειθήνια ιμπεριαλιστικούς πολέμους με στρατεύματα, που συχνά βαφτίστηκαν ανθρωπιστικές αποστολές, ενώ στην ουσία αποτέλεσαν δυνάμεις κατοχής και αποσταθεροποίησης ολόκληρων περιοχών του πλανήτη. Οι πόλεμοι και η καταδυνάστευση των λαών πυροδότησαν το σύγχρονο μεταναστευτικό ρεύμα, που φαίνεται ότι θα ενταθεί τις επόμενες δεκαετίες, δημιουργώντας εκατομμύρια νέους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα η σημερινή καπιταλιστική κρίση επιδεινώνει την ήδη τραγική κατάσταση στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, αλλά και των ίδιων εκεί που ζουν και εργάζονται, αφήνοντας πάντως αλώβητους αυτούς που τη δημιούργησαν . Η προσπάθεια που γίνεται από διεθνείς οργανισμούς, κεφάλαιο και κυβερνήσεις να ξεπεράσουν την κρίση, πλήττει πρώτα από όλα τους μετανάστες, που αποτελούν τα πιο σκληρά καταπιεζόμενα και επισφαλή στρώματα της εργατικής τάξης . Το καθεστώς παρανομίας τους και οι διώξεις που προκύπτουν από αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα πρωταρχικά του κεφαλαίου που έχει στη διάθεση του μια δεξαμενή φθηνού και εξαθλιωμένου εργατικού δυναμικού χωρίς εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα .

Οι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) αποτελούν το δεκανίκι αυτής της προσπάθειας. Νομιμοποιούν και διαιωνίζουν τον τεχνητό διαχωρισμό των μεταναστών σε νόμιμους και παράνομους. Δεν είναι τυχαίο ότι νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ νομιμοποιεί μια ελάχιστη μειοψηφία ενώ για τους υπόλοιπους υπόσχεται όξυνση της καταστολής με την υλοποίηση της «μηδενικής ανοχής». Η Νέα Δημοκρατία, που όλο το καλοκαίρι οργάνωνε ανθρωποκυνηγητό στους μετανάστες, έτρεξε να πάρει αγκαλιά το ΛΑΟΣ για να οργανώσουν μαζί μια χυδαία ρατσιστική εκστρατεία κατά των δικαιωμάτων των μεταναστών. Το ΛΑΟΣ με θράσος μιλάει για «αλλοίωση του εκλογικού σώματος», «έκθεση της χώρας σε κίνδυνο» και απαιτεί δημοψήφισμα για να κριθεί αν θα αποκτήσουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα αυτοί που είναι το πιο καταπιεσμένο και εκμεταλλευόμενο κομμάτι της κοινωνίας ! Ξέρουμε πολύ καλά πιο είναι το όραμα του ΛΑΟΣ και των υποστηρικτών του: η συντριβή κάθε εργατικού δικαιώματος, κάθε δημοκρατικής διαδικασίας, όπως άλλωστε υποστηρίζουν οι ακραιφνείς υποστηρικτές της χούντας και της φασιστικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου που στεγάζει.

Την ίδια στιγμή εντείνονται τα φαινόμενα τόσο της προπαγάνδας από πλευράς των Μ.Μ.Ε., που βλέπουν στους μετανάστες τα εξιλαστήρια θύματα της εγκληματικότητας και της ανεργίας, όσο και των ρατσιστικών επιθέσεων κάθε μορφής που προέρχονται κυρίως από το χώρο της ακροδεξιάς και έχουν πάρει διαστάσεις πογκρόμ. Σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η υποκριτική στάση της Ε.Ε, η οποία επιλύει το πρόβλημα της «λαθρομετανάστευσης» με τη δημιουργία της στρατιωτικής δύναμης FRONTEX που περιπολεί τα σύνορα.

Για εμάς ο διαχωρισμός της εργατικής τάξης σε «Έλληνες» και «αλλοδαπούς» και πολύ περισσότερο η υποδιαίρεση των τελευταίων σε νόμιμους και παράνομους αποτελεί μια προσπάθεια του συστήματος να υποδαυλίσει οποιοδήποτε κοινό αγώνα των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται και σε αυτά που πρόκειται να έρθουν . Η Ε.Ε. προτρέπει προς αυτή την κατεύθυνση και επιβάλλει ούτως η άλλως μια σειρά από μετρά τιμωρίας και επιτήρησης στα πλαίσια επίλυσης της κρίσης .Η ρήση «Έλληνας γεννιέσαι – δεν γίνεσαι», όπως και η ιδιότητα του πρόσφυγα δεν είναι άγνωστη σε ανθρώπους που ήρθαν διωγμένοι σ’ αυτή τη χώρα πριν από κάποιες δεκαετίες και αγωνίστηκαν σκληρά να πετύχουν την ένταξη τους . Τότε το σύνθημα που φωναζόταν –από τους αντίστοιχους ακροδεξιούς και φασίστες-ήταν «Σμυρνιέ, δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ» και αυτό δε το ξεχνάμε ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η Νέα Σμύρνη.

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ για να διεκδηκήσουμε ΜΑΖΙ

• Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άσυλο στους πρόσφυγες.

• Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη Ελλάδα

• Χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε όλους όσους το επιθυμούν και δικαίωμα μετακίνησης σε όποια χώρα της Ε.Ε. επιθυμούν. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πολιτική πρόταση προτείνει το απαράδεκτο και δουλοκτητικό μετρό της κατευθυνόμενης ποσόστωσης σε χώρες της Ευρώπης .

• Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης . Ίση αμοιβή για ίση δουλειά .Πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους . Κατάργηση όλων των μορφών “μαύρης “ και ελαστικής εργασίας . Όχι άλλες Κούνεβες.

• Πλήρη πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου τόσο στις τοπικές, όσο και στις βουλευτικές εκλογές . Δικαίωμα πλήρους συμμετοχής σε σωματεία και συνδικάτα όλων των εργαζομένων

• Αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων κατοχής από όλες τις χώρες, να καταργηθεί η FRONTEX και το απαράδεκτο σύμφωνο μετανάστευσης της Ε.Ε.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στις 7:30 μμ

Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Κεντρική Πλατεία Ν.Σμύρνης

Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Ν. Σμύρνης – Μια πόλη ανάποδα

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s