Τα κάγκελα της πλατείας, οι πολίτες και οι ακροδεξιοί συμπαραστάτες του Κουτελάκη

Posted on 16/10/2009 από

0


Ενώ αυξάνονται οι υπογραφές των πολιτών και συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στα κάγκελα που έβαλε η δημοτική αρχή μπροστά από ένα χώρο παιχνιδιού των παιδιών, την Πυραμίδα της κεντρικής πλατείας, ο δήμαρχος βρίσκει ανέλπιστη (;) συμπαράσταση από το ακροδεξιό ΛΑ.Ο.Σ., το οποίο σε μια φαιδρή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στα «Επίκαιρα»  κατηγορεί τους γονείς ότι εκπαιδεύουν τα παιδιά σε τακτικές της «φασίζουσας αριστεράς»… Το ΛΑ.Ο.Σ. πάλι σε ρόλο μαντρόσκυλου της εξουσίας, αυτή τη φορά στην υπηρεσία του «αριστερού» μας δημάρχου. Που θα φτάσει το μίσος τους για τις κινητοποιήσεις των πολιτών;

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας πολιτών Νέας Σμύρνης ενάντια στα Κάγκελα:

Η πυραμίδα της Πλατείας Νέας Σμύρνης και οι ανοιχτοί χώροι γύρω από αυτήν υπήρξαν για δεκαετίες τόπος παιχνιδιού, γνωριμίας και ανάπτυξης σχέσεων για τα παιδιά, αλλά και για τους ενηλίκους.

Είναι το μοναδικό σημείο της Πλατείας όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το χώμα και το φυσικό περιβάλλον, να σκαρφαλώσουν και να εκτονωθούν μακριά από τα κάθε λογής τροχοφόρα που καθημερινά παραβιάζουν τον πεζόδρομο της Πλατείας.

Επιπλέον, πρόκειται για το μοναδικό σημείο όπου δεν υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα και δεν εξυπηρετείται κανένα συμφέρον πέρα από την αναψυχή των μικρών παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια, με απογοήτευση διαπιστώνουμε την τάση να περιχαρακωθεί κάθε ελεύθερος μη εκμεταλλεύσιμος χώρος στην πόλη μας.

Σε τι χρησιμεύουν άραγε οι καγκελοφραγμένοι δημόσιοι χώροι και που απευθύνονται; Σίγουρα όχι στις πρακτικές ανάγκες των πολιτών στους οποίους ανήκουν. Με ένα σιδερένιο φράκτη δε θα κρατήσετε τα παιδιά απέξω, αντιθέτως μπορεί να προκληθούν σοβαρά ατυχήματα στην προσπάθεια των μικρών παιδιών να προσεγγίσουν τον χώρο που μέχρι πρότινος θεωρούσαν δικό τους.

Ο χώρος της «αλάνας» είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση των παιδιών μας. Πόσο μάλλον όταν έχουμε την τύχη ο χώρος αυτός να περιλαμβάνει ακόμα κάποια δεντράκια.

Με λύπη διαπιστώνουμε, ότι μετά την παράδοση μεγάλων εκτάσεων του Άλσους Νέας Σμύρνης στο «γρασίδι», τώρα ήρθε και η σειρά της Πλατείας. Όπως σε πολλούς χώρους εντός του μοναδικού πραγματικού πνεύμονα της Νέας Σμύρνης, του Άλσους, όπου απαγορεύεται πλέον η πρόσβαση στους δημότες «για να μην καταστραφεί το πράσινο», βλέπουμε ότι μας αντιμετωπίζετε πλέον ως παρείσακτους και στην Πλατεία.

Σίγουρα δε μπορεί να πιστεύετε ότι αποτελεί βιώσιμη λύση διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος η επιλογή του αποστειρωμένου κάδρου που δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη των ανθρώπων στους οποίους ανήκει. Οι παρεμβάσεις αυτές, έχουν άραγε βασιστεί σε επιστημονικές μελέτες και κυριότερα στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επικρατούσα τάση στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης από τη δεκαετία του 80’ είναι να απελευθερώνονται οι δημόσιοι χώροι, δεδομένου ότι αποτελούν ιδιοκτησία των πολιτών και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης των δημοτικών αρχών.

Ζητάμε τώρα ο δήμαρχος Κουτελάκης και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Σουρβίνος και Κονιδάρης καθώς και όλο το δημοτικό συμβούλιο να απαντήσει στα ερωτήματα μας για την χρηστικότητα αυτής της αντικοινωνικής, αντιαισθητικής και επικύνδινης δημοτικής παρέμβασης.

Απαιτούμε τώρα να απομακρυνθούν τα κάγκελα από τους χώρους της πλατείας.

ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ

Η ανακοίνωση των ακροδεξιών του ΛΑ.Ο.Σ.:

http://epikaira.files.wordpress.com/2009/10/f242_extratime.pdf

Η απάντηση της Πρωτοβουλίας πολιτών Νέας Σμύρνης ενάντια στα Κάγκελα:

Σε απάντηση της υβριστικής επιστολής που εξέδωσε η Δ.Ε. Νέας Σμύρνης του ΛΑΟΣ υποστηρίζοντας τις αυταρχικές πρακτικές ελέγχου του δημόσιου χώρου που εφαρμόζει η «αριστερή» δημοτική ηγεσία, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα ακόλουθα:

Η πρωτοβουλία ενάντια στα κάγκελα δεν είναι καθοδηγούμενη ή ελεγχόμενη από τον Γαλαξία ή από οποιαδήποτε άλλη αριστερή ή δεξιά συλλογικότητα, αλλά αποτελεί μια αυθόρμητη κίνηση πολιτών όλων των χρωμάτων και των πολιτικών κατευθύνσεων που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν χώρο για να παίζουν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Η κατάληψη του δημοσίου χώρου από τα τραπέζια και τα καθίσματα των καφενείων και εστιατορίων της πλατείας έχει μειώσει στο ελάχιστο τους ελεύθερους χώρους για παιχνίδι. Ως αποτέλεσμα τα παιδιά έχουν αναγκαστεί να περιοριστούν στα κομμάτια που παραμένουν ακόμα εκτός των εμπορικών χρήσεων. Σε αντίθεση με τις δημοτικές αρχές και του ακροδεξιούς υποστηρικτές τους, θεωρούμε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν χώρο για να παίζουν ελεύθερα. Η περίφραξη της Πυραμίδας που έχει γίνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια τους μόνο τον περαιτέρω έλεγχο του χώρου μπορεί να εξυπηρετήσει.

Η περίφραξη αυτή δε έγινε για λόγους ασφάλειας. Αν ήταν αυτός ο σκοπός θα έπρεπε να γίνουν επεμβάσεις προκειμένου να γίνει πιο ασφαλές το παιχνίδι στην πυραμίδα και να φτιαχτούν κι άλλοι πιο ασφαλείς χώροι από τον Δήμο στην Πλατεία προκειμένου να παίζουν τα παιδιά. Γι’ αυτό προτείνουμε να επισκευαστεί η πυραμίδα προκειμένου να είναι πιο ασφαλής και να δημιουργηθεί άμεσα παιδικής χαρά στο διπλανό χώρο που παραμένει άδειος.

Θεωρούμε ότι η συμμετοχή των παιδιών σε ειρηνικές διαμαρτυρίες και δράσεις που αφορούν την καθημερινή τους ζωή είναι πράγματι ένα πολύτιμο μάθημα ελευθερίας. Ενάντια στη λογική της αυταρχικής εκπαίδευσης και πειθαρχίας, θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν τη δύναμη και να μην φοβούνται να αντιστέκονται σε κάθε είδους ιδιωτικά και πολιτικά συμφέροντα που προσπαθούν να τα εμποδίσουν από το να ζουν ελεύθερα. Για το λόγο αυτό διοργανώνουμε την Παρασκευή εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στα κάγκελα με ομαδική παιχνίδια και ζωγραφική και καλούμε όλους του γονείς και τα παιδιά της Νέας Σμύρνης ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και φυλής να έρθουν να παίξουμε και να βρούμε τρόπους να διεκδικήσουμε τον δημόσιο χώρο που μας ανήκει.

Advertisements
Posted in: Χωρίς κατηγορία