Ο «Γαλαξίας» στα χέρια των κατοίκων

Posted on 23/03/2009 από

0


Όπως το 2005, όταν υπήρξε κινητοποίηση πολιτών ενάντια στη διαφαινόμενη τότε ιδιωτικοποίηση του «Γαλαξία», έτσι και σήμερα που υπάρχει κατάληψη του κτιρίου, το ζήτημα βρίσκεται στην  επικαιρότητα ακριβώς λόγω της άμεσης δράσης των πολιτών. Εδώ και τρεις μήνες η κατάληψη του «Γαλαξία» αποτρέπει έμπρακτα -και όχι με ευχολόγια και ανακοινώσεις- τη σχεδιαζόμενη από το Δήμο Νέας Σμύρνης -ολική ή μερική- εκχώρηση του σε ιδιωτικά συμφέροντα, αναδεικνύοντας :

α) την ανάγκη ύπαρξης ενός πραγματικά δημόσιου χώρου που, στην πιο εμπορευματοποιημένη πλατεία του λεκανοπεδίου, δεν θα λειτουργεί με βάση το κέρδος αλλά  με βάση την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών των κατοίκων,

β) τη λειτουργία ενός χώρου δημόσιας διαβούλευσης και δράσης των κατοίκων για πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα με χαρακτηριστικά τη συνεργατικότητα, την αλληλεγγύη και την άμεση δημοκρατία. Άλλωστε, ο «Γαλαξίας» καταλήφθηκε ως αντίδραση στη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό τον περασμένο Δεκέμβριο και βούληση των συμμετεχόντων είναι να αποτελεί έναν χώρο πληροφόρησης και κινητοποίησης της νεολαίας και των εργαζομένων.

Τέτοιοι χώροι είναι που λείπουν από την πόλη και όχι άλλη μια καφετέρια ή μια αποστεωμένη αίθουσα εκδηλώσεων ή ένας life style πολυχώρος. Σε ένα τέτοιο χώρο δεν έχουν θέση φιλο-εργοδοτικές, ρατσιστικές, εθνικιστικές και σεξιστικές αντιλήψεις που προβάλλονται κατά κόρον από τα κανάλια της τηλεόρασης, την πολιτιστική βιομηχανία και τα καθεστωτικά κόμματα. Οι κάτοικοι της πόλης μας έχουν ανάγκη να συνευρίσκονται και να αποφασίζουν συλλογικά για τη ζωή τους, έχουν δικαίωμα στη δημοκρατική οικειοποίηση των δημόσιων χώρων. Οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να χρησιμοποιούν τους δημόσιους χώρους για να αντιστέκονται στην κρατική εξουσία και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Ειδικά σήμερα, όπου με πρόσχημα την κρίση επιχειρείται η χειροτέρευση των όρων ζωής των εργαζομένων (με απολύσεις, μείωση μισθών, αύξηση των ανέργων, καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας κ.α.), απαιτείται η μέγιστη δυνατή λαϊκή κινητοποίηση. Χώροι σαν τον Ελεύθερο Γαλαξία μπορούν να παρέχουν στέγη στις εργατικές διεκδικήσεις (λ.χ. στον Ελεύθερο Γαλαξία έχουν πραγματοποιήσει συνελεύσεις οι υπό απόλυση εργαζόμενοι της εταιρίας Mototech).

Προφανώς δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη. Καταρχάς, η κυβέρνηση της ΝΔ, που το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία κατάργησης των όποιων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αναμένοντας τις επόμενες λαϊκές εξεγέρσεις, παίρνει από τώρα τα μέτρα της. Η μετεμφυλιακή Δεξιά των ταγματασφαλιτών, των στρατοδικών και των παρακρατικών βρυκολάκιασε και θέλει να τσακίσει κάθε λαϊκή κινητοποίηση με «νόμους και αστυνόμους».

Στη λογική των κυβερνώντων βρίσκεται και ο Δήμος, που με κάθε ευκαιρία αναπαράγει την ακροδεξιά ρητορεία περί «νόμου και τάξης». Ό,τι και να λέει ο Δήμος για «συμμετοχικές δημοκρατίες», «ενεργοποίηση των πολιτών» κ.λπ., στην πράξη μισεί κάθε αυθεντική λαϊκή κινητοποίηση. Δεν περιμένουμε κάτι καλύτερο από αυτούς που θεωρούν τους δημότες πελάτες και όχι πολίτες με δικαιώματα, από αυτούς που έφεραν την άλλοτε κηπούπολη σε αυτό το χάλι, που ξεπουλούν τους δημόσιους χώρους σε ιδιώτες.

Ποιοι κάνουν πλάτες στη δημοτική αρχή;

  • Οι εκπρόσωποι της ΝΔ που, επί της ουσίας, δεν διαφέρουν σε τίποτα από την δημοτική αρχή.
  • Η δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ και της κ. Κατσέλη, που προτείνει «δημόσιο διάλογο» και «διαπαραταξιακή επιτροπή» με όλους όσους δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους για να μην γίνει καφετέρια ο «Γαλαξίας». Επιπλέον, δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού της (Γιατζίδης) ήταν εκείνος που συκοφάντησε με φαιδρά ακροδεξιά επιχειρήματα το εγχείρημα του Ελεύθερου Γαλαξία. Γενικά, δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι ο συνδυασμός  της κ. Κατσέλη δεν θα ακολουθήσει τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σημερινής δημοτικής αρχής που συρρίκνωσαν τον δημόσιο χώρο.
  • Το ανύπαρκτο στην πόλη ακροδεξιό ΛΑ.Ο.Σ., το οποίο κατέθεσε μάλιστα και επερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής για να λήξει η κατάληψη… Το ΛΑ.Ο.Σ. αναδεικνύεται σε πολιορκητικό κλοιό της επιχείρησης εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας.
  • Η ΔΑΣ, η δημοτική κίνηση του ΚΚΕ, που αναλαμβάνει το βρώμικο ρόλο της ολομέτωπης επίθεσης στον αυτοδιαχειριζόμενο «Γαλαξία», παρέχοντας αντικειμενικά στήριξη στην δημοτική αρχή. Ως γνωστόν, η ΔΑΣ και το κόμμα της δεν συμμετείχε σε καμία κινητοποίηση (ούτε παλιότερα, ούτε τώρα) για να αποδοθεί ο χώρος στους πολίτες και δίνει συνεχώς διαπιστευτήρια «υπεύθυνης δύναμης» στο κράτος, στη κυβέρνηση της ΝΔ και στο Δήμο. Είναι μόνιμα απούσα από όλες τις -μη κομματικά ελεγχόμενες- μαζικές διαδικασίες στην πόλη και αντιμετωπίζει με εχθρικό τρόπο κάθε απόπειρα αμεσοδημοκρατικής διαδικασίας.

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη. Όλες οι αυθεντικές και «από τα κάτω» κινητοποιήσεις των πολιτών θα βρίσκουν πάντοτε απέναντι τους σύσσωμο το καθεστωτικό μπλοκ, που χαϊδεύει τα αυτιά των «νοικοκυραίων» και στρώνει το δρόμο σε επικίνδυνες αυταρχικές πρακτικές, σαν κι αυτές που προωθούνται ποικιλοτρόπως το τελευταίο διάστημα.

Η «Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Νέας Σμύρνης – Μια Πόλη Ανάποδα» συμμετέχει μαζί με πολλούς ανέντακτους συμπολίτες μας, με άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες στο εγχείρημα του  δημόσιου και αυτοδιαχειριζόμενου Ελεύθερου Γαλαξία.

Αντιμετωπίζουμε το «Γαλαξία» ως ένα ακόμα πεδίο της παρέμβασης μας ενάντια στο δήμο-επιχείρηση, που τόσο πιστά προωθεί η δημοτική αρχή, και υπέρ των αναγκών και των δικαιωμάτων των κατοίκων.

Θέλουμε ένα «Γαλαξία»-στέγη για τα κοινωνικά κινήματα της πόλης, χώρο πολιτιστικής δημιουργίας και πραγμάτωσης αμεσοδημοκρατικών λογικών. Με αυτή την έννοια καλούμε τους νεοσμυρνιώτες-σσες να οικειοποιηθούν τον Ελεύθερο Γαλαξία, να αντισταθούν στην εμπορευματοποίηση των αναγκών τους, την εργοδοτική επίθεση, την εντεινόμενη καταστολή και το δήμο-επιχείρηση. Να συμβάλουν στην ανάπτυξη ανατρεπτικών αγώνων που να θέτουν επί τάπητος το δικαίωμα σε μια καλύτερη και διαφορετική ζωή.

Νέα Σμύρνη, 23 Μαρτίου 2009

Advertisements
Posted in: Χωρίς κατηγορία