Συζήτηση για την κρίση την Τρίτη 11/11 7.30 μμ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου

krisi_ekdilosi

§   Η κρίση δεν περιορίζεται στα χρηματιστήρια και τις τράπεζες, αλλά αγγίζει όλους τους τομείς της καπιταλιστικής οικονομίας, την λεγόμενη «πραγματική οικονομία». Τα πρώτα δείγματα της είναι ορατά: Απολύσεις και αύξηση της ανεργίας, μειώσεις πωλήσεων, πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, κλείσιμο μονάδων.

§   Έχει ως επίκεντρο την καρδιά του καπιταλιστικού κόσμου (ΗΠΑ, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση) καθώς και τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες (Κίνα, Ρωσία, Νοτιοανατολική Ασία) και όχι κάποιες «περιφερειακές» χώρες, όπως γινόταν μέχρι πρότινος.

§   Έχει έντονα διεθνή διάσταση, συμπαρασύροντας ταχύτατα στη δίνη της όλες τις χώρες.

§   Έχει μεγάλη διάρκεια και μεγάλη αντοχή στις μέχρι τώρα προσπάθειες αντιμετώπισής της.

§   Έχει ως επίκεντρο τομείς και κλάδους (Wall Street, επενδυτικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες κ.λπ.) που εμφανίζονταν ως σύμβολα υπεροχής του καπιταλισμού και της «ελεύθερης αγοράς», ως φορείς που με τη δράση και τα προϊόντα τους μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε ανθρώπινη ανάγκη.

Η κρίση δεν οφείλεται στις «ακρότητες» του συστήματος: στα golden boys, την αχαλίνωτη κερδοσκοπία, την απληστία ορισμένων επιχειρήσεων, την κυριαρχία της χρηματοπιστωτικής σφαίρας απέναντι στην «πραγματική οικονομία», την απουσία ρυθμιστικών κανόνων από τα κράτη, τις αδυναμίες της αμερικανικής οικονομίας.

Οφείλεται στο ίδιο το σύστημα: γιατί οι «ακρότητες» είναι σύμφυτες με την αναζήτηση του μέγιστου κέρδους, γιατί τα κέρδη προέρχονται από την αφαίμαξη της εργατικής τάξης σε Ανατολή και Δύση, γιατί για να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου πρέπει να θωρακιστεί το σύστημα, να βγάζει εκτός νόμου τις εργατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ χαρίζει στις τράπεζες-τοκογλύφους 28 δισ. (!) ευρώ, όταν η ακρίβεια σαρώνει, η ανεργία αυξάνει, η φοροεπιδρομή και οι ιδιωτικοποιήσεις ξεδιπλώνονται, τα ιδιωτικά κολέγια της αρπαχτής αναβαθμίζονται.

Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με τη ΝΔ στην ενίσχυση του κεφαλαίου για να σωθεί η «εθνική οικονομία». Το «κοινωνικό πρόγραμμα» του ΠΑΣΟΚ εξαντλείται στο 1 ευρώ αύξηση της σύμβασης που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τους βιομηχάνους. Το ΛΑΟΣ συμφωνεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ προσφέρεται να συγκυβερνήσει με τον Καραμανλή.

 

Η επίσημη αριστερά στέκεται αμήχανα μπροστά στην κρίση: ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διορθώσει τις ακρότητες της αγοράς, ενώ το ΚΚΕ προτείνει την επιστροφή στον «σοσιαλισμό που γνωρίσαμε».

Εμείς λέμε: είναι ανώφελο να ξανακάνουμε τις «αναγκαίες θυσίες», είναι αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει ένας καλά «ρυθμισμένος» καπιταλισμός. Οι εργαζόμενοι παράγουμε τον πλούτο που καρπώνεται το κεφάλαιο, ας τον διεκδικήσουμε. Μόνο με ένα μαζικό και μαχητικό εργατικό κίνημα θα πάρουμε ό,τι μας ανήκει.

 

Σας καλούμε στην συζήτηση με θέμα την κρίση, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου,

2ας Μαϊου 8, 3ος όροφος, στην κεντρική πλατεία,

Ομιλητές: Δημοφάνης Παπαδάτος (οικονομολόγος-ερευνητής στο SOAS-Πανεπιστήμιο Λονδίνου) & Αλέξανδρος Παπασπυρίδης (Μια Πόλη Ανάποδα)

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s