Να απομακρυνθούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Συγκέντρωση των κατοίκων στην Ευαγγελική, την Παρασκευή 20/6 19.30

anakoinwsh_keraies

Το τελευταίο διάστημα γίνεται συχνά λόγος για την ύπαρξη κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε διάφορες γειτονιές της πόλης μας και μάλιστα δίπλα σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Κεραίες κινητής τηλεφωνίας φανερές, αλλά τις περισσότερες φορές κρυμμένες μέσα σε θερμοσίφωνες, καμινάδες, μεταλλικές πινακίδες ή ότι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί κανείς, κάνουν την εμφάνισή τους σε ταράτσες σπιτιών.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας -με την εγκληματική ανοχή του κράτους και των δήμων- παίζουν με την υγεία και τη ζωή μας. Εγκαθιστούν καθημερινά κεραίες βασιζόμενες σε ένα νομικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται, αφενός από πλημμελή τήρηση των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών προϋποθέσεων και αφετέρου από μια ελλιπή διαδικασία ελέγχου των ορίων ακτινοβολίας. Η εγκατάσταση κεραίας γίνεται πολύ απλά, χωρίς όρους και γνωμοδοτήσεις, αλλά μόνο με την αίτηση της εταιρίας και τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη της κατοικίας (κατόπιν υψηλής αμοιβής)…

Μελέτες και έρευνες, που έχουν γίνει από διάφορα ερευνητικά κέντρα τόσο του εξωτερικού όσο και από Έλληνες επιστήμονες, μας προειδοποιούν για τις βλαπτικές συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κεραιών στους ζωντανούς οργανισμούς: Διαταραχές ύπνου, καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα, απορύθμιση ορμονικού συστήματος, αλλοιώσεις της σύνθεσης του αίματος, αύξηση καρκίνων, κυρίως λευχαιμίας και εγκεφάλου, πονοκεφάλους κλπ. Παράλληλα, εμφανίζονται και αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν το αντίθετο. Πώς όμως μπορείς να εμπιστευτείς ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας; Η επιστημονική «αβεβαιότητα» δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τυχόν μελλοντικές βλάβες που μπορεί να προκύψουν σε εμάς και ιδιαίτερα στα παιδιά μας.

Είτε παράνομα τοποθετημένες είτε «νόμιμα» (όπου η ύπαρξη της απαραίτητης άδειας νομιμοποιεί και το να βάζεις σε κίνδυνο την υγεία των γύρω σου) το σίγουρο είναι ότι πρέπει να απομακρυνθούν εδώ και τώρα. Και αυτό είναι ένα αίτημα που αφορά τον κάθε κάτοικο της πόλης.

Δεν πρέπει άλλωστε να παραβλέπουμε ότι τα «νόμιμα» όρια «ασφαλούς ακτινοβολίας» στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια άλλων χωρών (π.χ. Αυστρία 0,2 V/m, Γαλλία 2 V/m, Ρωσία 1 V/m, Βέλγιο 3 V/m, Βουλγαρία 6 V/m, Κίνα 6 V/m, Ελβετία 4-6 V/m, Ελλάδα 22-33 V/m…). Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: ή ότι οι Έλληνες είναι πιο ανθεκτικοί… ή ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας επιβάλουν τα όρια που τους βολεύουν στην πλάτη των «καταναλωτών», για τους οποίους υποτίθεται ότι τα κάνουν όλα…

Λύση στο πρόβλημα δεν αποτελούν οι δικαστικοί αγώνες ενάντια στις πανίσχυρες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν τεράστιο χρηματικό κόστος και ταλαιπωρούν τους κατοίκους, σε μια άνιση έτσι κι αλλιώς μάχη, με αβέβαιο και αρνητικό πολλές φορές αποτέλεσμα. Πρόσφατα γεγονότα είναι η δικαίωση της Vodafone από Δικαστήριο του Πειραιά και η καταδίκη του δήμαρχου Νίκαιας και εργαζόμενων του Δήμου που «τόλμησαν» να απενεργοποιήσουν κεραία.

Απέναντι στις δολοφονικές κεραίες, τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και τους δήμους, οι κάτοικοι πολλών περιοχών οργανώνονται και διεκδικούν την απομάκρυνσή τους με πολλούς τρόπους (λαϊκές συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις κλπ.). Προχωρούν μόνοι τους στο ξήλωμα πολλών κεραιών, αποδεικνύοντας ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τη λύση των προβλημάτων μας από αυτούς που τα δημιούργησαν, αλλά πρέπει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Κόντρα σε κάθε σχεδιασμό που απειλεί άμεσα την υγεία, είτε προέρχεται από το κράτος είτε από ιδιώτες, οι αγώνες των κατοίκων διεκδικούν τα αυτονόητα.

Τα αυτονόητα χάνονται στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σε κάθε εκδήλωση και δραστηριότητα της ζωής υποβαθμίζεται ο άνθρωπος, η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον. Πρέπει να τους σταματήσουμε!

Να συμμετάσχουμε ενεργά στις επιτροπές αγώνα που συγκροτούνται. Μοναδικά μας όπλα είναι η αυτοοργάνωση, η δράση, η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η δυναμική μας αντίδραση.

Στις γειτονιές μας έχουμε ανάγκη από ελεύθερους χώρους και πράσινο και όχι από χώρους που τελικά νοικιάζονται σε ιδιώτες, έχουμε ανάγκη από πάρκα για να παίζουν τα παιδιά και όχι από πάρκα κεραιών.

Να απομακρυνθούν τώρα όλες οι παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και όσες «νόμιμες» υπάρχουν σε μικρή απόσταση από σπίτια, σχολεία, χώρους εργασίας, άθλησης και ψυχαγωγίας, από όλους τους χώρους όπου ζούμε και κινούμαστε.

ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ για όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία και τη ζωή των κατοίκων.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s