Τα τοπικά συμβούλια νέων είναι μια απάτη, η νεολαία δεν έχει ανάγκη από προστάτη

Posted on 30/03/2008 από

0


Μας ονόμασαν η γενιά του φραπέ, του internet cafe και του pro για να καταδείξουν την αδιαφορία μας για τα σημαντικά, την επιλογή του πολιτισμού της αποχαύνωσης και την εμμονή στον ατομικό δρόμο.

Η γενιά της περιπλάνησης για να μας θυμίσουν τις προβλεπόμενες εναλλασσόμενες τράμπες μεταξύ υπερωρίας -υποαπασχόλησης και ανεργίας.

Η γενιά των 700€ για να εμπεδώσουμε τους όρους ένταξής μας στην αγορά εργασίας.

Τους διαψεύσαμε με τα συγκλονιστικά κινήματα των εκπαιδευτικών χώρων, τα κατάμεστα φοιτητικά αμφιθέατρα των συνελεύσεων, τις αγωνιούσες σχολικές αίθουσες, τα ποτάμια νεολαίας στο δρόμο και τις συγκρούσεις με όσους μας τον έφραζαν. Με τη μαζική συμμετοχή μας στις μεγάλες απεργίες των τελευταίων ημερών. Με την αποστίχισή μας από τα οράματά τους και τη συνείδηση ότι η γενιά των 700€ δε μπορεί παρά να έχει ανάγκες αντιπαραθετικές από τα συμφέροντα των αυριανών της εργοδοτών. Με την τάση μας να αναζητούμε άλλες μορφές έκφρασης των αναγκών αυτών.

Τώρα θέλουν αυτή την αναδεικνυόμενη εκρηκτική δυναμική να τη «μαζέψουν», να την εγκλωβίσουν σε ακίνδυνες διαχειριστικές μορφές εκπροσώπησης, να την επαναφέρουν στην τάξη της διαπλοκής, του βολέματος, του ατομικού δρόμου. Στη γενιά αυτή θέλουν να δώσουν το μάθημα ότι οι εικόνες συλλογικού αγώνα που συνέλεξε τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν κανένα ρόλο στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, πως εκεί τα πάντα συγκροτούνται σε όργανα εκπροσώπησης και διαχείρισης και πως το ζήτημα είναι να διαλέξεις τον ικανότερο διαχειριστή σου.

Τέτοιος θεσμός ενσωμάτωσης και διαπλοκής είναι και τα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας.

Τα ΤΟΣΥΝ ακούγονται καλούτσικα…

Στόχος τους είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, η ανάδειξη των αναγκών της νεολαίας καθώς και η ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Απευθύνονται σε νέους 15-28 ετών, αναδεικνύονται από ενιαίες εκλογικές λίστες χωρίς παρατάξεις, έχουν συμβουλευτικό προς τις τοπικές αρχές, συνεδριάζουν σε διοικητικά συμβούλια και μία γενική συνέλευση το χρόνο.

Συγκροτούνται και σε εθνικό επίπεδο όπου και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς καθορίζονται η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το κράτος καθώς και τα προγράμματα νεολαίας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Από όποια σκοπιά και αν πιάσουμε το ζήτημα θα καταλάβουμε ότι αυτό που αποκρύπτεται είναι ένα σχέδιο ενσωμάτωσης της νεολαίας. Δύο χοντροκομμένα σημεία της ρύθμισης είναι αφενός η ενιαία εκλογική λίστα και αφετέρου η παρακολούθηση της συνεδρίασης από το Δήμαρχο.

Το πρώτο θέλει να μας πείσει ότι η φύση των προβλημάτων που απασχολούν τη νεολαία ουδεμία σχέση έχει με αντιπαραθετικά συμφέροντα. Ότι πρόκειται για κοινό πρόβλημα της κοινωνίας που δεν έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές. Εξοβελίζει δε στη σφαίρα του ενοχλητικού την πολιτική αντιπαράθεση προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρησή τους σε ακίνδυνες μορφές.

Το δεύτερο επισφραγίζει το ρόλο τους ως ακόλουθους των τοπικών αρχών. Έτσι αυτές και παγιώνονται μακροπρόθεσμα αλλά και αναδεικνύουν τα αυριανά τους στελέχη. Παιδομάζωμα δηλαδή.

Για την πρόβλεψη δε γενικής συνέλευσης που δίνει το επίχρισμα δημοκρατικότητας δεν τίθεται θέμα αφού για έκτακτη απαιτείται αίτημα των 2/3 των εγγεγραμμένων στους καταλόγους.

Η χρηματοδότηση των συμβουλίων ανοίγει έναν ακόμη δρόμο στους τοπικούς διαχειριστές προς τα κονδύλια της Ε.Ε., με όλο φυσικά το κόστος της τήρησης των ανταποδοτικών κριτηρίων που θα τεθούν από αυτή.

Ο ρόλος δε της Γ.Γ.Ν.Γ. ως σταθεροποιητή και εγγυητή της αντιμετώπισης των ζητημάτων ως κοινά για όλη την κοινωνία, είναι σαφής.

Τι είναι δε αυτά τα προγράμματα νεολαίας που προωθεί η Γ.Γ.Ν.Γ.; Ανταποδοτικά προγράμματα επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Όπως επισημαίνει και ο υπουργός παιδείας Ε. Στυλιανίδης, «τα ΤΟΣΥΝ είναι θυρίδες επιχειρηματικότητας. Εξοικειώνουν τη νεολαία με τους θεσμούς της ΕΕ και της δίνουν τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης, υποτροφιών, επιχορηγήσεων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Κάθε, όμως, επιδότηση θα πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα». Έτσι λύνεται το πρόβλημα των χιλιάδων παιδιών που πετιούνται έξω από την 3ο βάθμια εκπαίδευση, των απίστευτων ποσοστών ανεργίας, των ανασφάλιστων και ελαστικών σχέσεων εργασίας που ταλαιπωρούν σήμερα τη νεολαία. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι μία γνωριμία με ένα νέο τοπικό παράγοντα.

Για εμάς όμως είναι σαφές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, ο σύγχρονος αναλφαβητισμός, η φτώχεια, η ανασφάλεια, η εργασιακή περιπλάνηση, η ανεργία, η μαζική εμπορευματοποιημένη πολιτισμική κουλτούρα, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, τα ναρκωτικά είναι όλα γέννημα θρέμμα του δικού τους οράματος που θέλει κάθε πτυχή της ζωής μας υποταγμένη στο κέρδος και η λύση τους δε μπορεί παρά να πηγάζει από την ανατροπή της πολιτικής τους.

Είναι σαφές ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν βασική ευθύνη για την πολιτική αυτή με τα προωθούμενα από αυτούς ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τις συμβάσεις εργασιακής εκμετάλλευσης, την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων, του αθλητισμού και του πολιτισμού της πόλης.

Κυρίως, όμως, είναι σαφές ότι οι θεσμοί αντιπροσώπευσης αναιρούν το βασικό ζητούμενο για τη δημιουργία αγώνων: την πολιτική στα χέρια εκείνων που την έχουν ανάγκη για τα εκφράσουν τα συλλογικά και πλειοψηφικά τους συμφέροντα.

Για την επίλυση των προβλημάτων αυτό που απαιτείται είναι μαζικός, ανυποχώρητος αγώνας βγαλμένος από ζωντανούς χώρους αντιπαράθεσης, κοινωνικών γηπέδων διαλόγου, συνελεύσεων σε όλους τους χώρους που σπουδάζει, εργάζεται και ζει η νεολαία.

Καταγγέλλουμε εκείνους που και στο δήμο Ν. Σμύρνης προώθησαν το σχέδιο αυτό ενσωμάτωσης ξεκινώντας από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τους τοπικούς συμβούλους τους που προχώρησαν στη συγκρότηση των καταλόγων και της εφορευτικής επιτροπής (δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό), αλλά και τις δυνάμεις του ΣΥΝ που με προθυμία ενίσχυσαν την προσπάθεια στα πλαίσια των διαφορετικών κατά δήμο επιλογών του- ανάλογα προφανώς με τη δυνατότητά του για ισχυρή παρουσία στο συμβούλιο-.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ

Advertisements
Posted in: Χωρίς κατηγορία