Κάλεσμα συζήτησης για την δυνατότητα κοινής παρέμβασης και δράσης στα ζητήματα της πόλης και της τοπικής αυτοδιοίκησης

Διανύουμε μια περίοδο σοβαρών αναδιαρθρώσεων στην πόλη, σαν απόρροια του μοντέλου καπιταλιστικής ανάπτυξης της Αθήνας που έχει επιλεχθεί (μέτωπο παραλίας, εμπορευματοποίηση δημόσιου χώρου, νέοι δρόμοι, παραχώρηση ολυμπιακών ακίνητων στο κεφάλαιο, ανάπτυξη της πόλης προς τα βουνά κ.α.).

Η ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος, οδηγεί στην καταστροφή του. Είναι η πολιτική που «στρώνει το έδαφος» για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Πεντέλη.

Προωθούνται από το κράτος μια σειρά θεσμικές αλλαγές ενίσχυσης αυτής της πολιτικής (αναθεώρηση άρθρου 24Σ, άρθρο 102Σ για τις πολεοδομικές αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, Σ.Δ.Ι.Τ.).

Στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης συντελούνται μια σειρά από σημαντικές τομές στην λογική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των δήμων και της ολοκλήρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης σαν τοπικό κράτος (νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων – σχέδιο Καποδίστριας 2 – Δήμος Α.Ε. κ.α.)

Οι αλλαγές αυτές επιδρούν σε κάθε πλευρά της ζωής στην πόλη. Διαμορφώνουν δυσμενέστερους όρους στην εργασία, στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, στον ελεύθερο χρόνο, τις κοινωνικές σχέσεις, στην ίδια τη διαβίωση.

Οδηγούν σε παγίωση, όξυνση και δημιουργία νέων κοινωνικών και ταξικών φραγμών, εντείνουν την αδικία και την εκμετάλλευση σε βάρος του εργαζόμενου κόσμου.

Τα ελπιδοφόρα στοιχεία είναι ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση:

– σε όλο και περισσότερες περιοχές συγκροτούνται συλλογικότητες, με τη δική τους ιδιαίτερη φυσιογνωμία και χαρακτηριστικά η κάθε μία, που όμως κινούνται σε λογική αμφισβήτησης αυτής της κατάστασης και παρέμβασης στο σύνολο της κοινωνικής ζωής στην πόλη από αντικαπιταλιστική σκοπιά.

– εμφανίζονται αγωνιστικές διεργασίες και δοκιμάζονται κινηματικές αντιστάσεις.

– έστω και με αποσπασματικό τρόπο αναζητούνται δρόμοι κοινής παρέμβασης και δράσης.

Ταυτόχρονα όμως πολλές τέτοιες διεργασίες αδυνατούν να συνολικοποιηθούν να διαμορφώσουν ένα συγκροτημένο μέτωπο ανάλογο της συνολικής επίθεσης που διαμορφώνεται.

Νομίζουμε ότι όσα αναφέρουμε πιο πάνω αναδεικνύουν και την αναγκαιότητα αλλά και τη δυνατότητα μιας πιο συνολικής παρέμβασης των σχημάτων με αντικαπιταλιστική αναφορά που δρουν στις γειτονιές.

Εμείς σαν «Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της πόλης» πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία μια συντονισμένη δράση:

– Αντιπαράθεσης με κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, κεφάλαιο και τις πολιτικές της Ε.Ε. στην πόλη, το περιβάλλον και την τοπική αυτοδιοίκηση

– Κριτικής και αμφισβήτησης στο μοντέλο της πόλης από αντικαπιταλιστική πλευρά. Αγκαλιάζοντας όχι μόνο το πολεοδομικό – χωροταξικό κομμάτι αλλά το σύνολο της κοινωνικής δράσης στην πόλη.

– Αντιπαράθεσης στην πόλη-εμπόρευμα και το δήμο- επιχείρηση.

– Αντιπαράθεσης στην πολιτική που μέσω της διαμόρφωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης σαν τοπικό κράτος εντείνουν την κοινωνική εκμετάλλευση του εργαζόμενου κόσμου.

Κρίνουμε ότι η δράση αυτή πρέπει:

– Να προωθεί την ανάπτυξη των αγώνων από τα κάτω και μορφών συγκρότησης λαϊκών ανταγωνιστικών θεσμών.

– Να είναι ανεξάρτητη από το κράτος και τους αστικούς θεσμούς

– Να χαρακτηρίζεται από αντιδιαχειριστική λογική στην ανάπτυξη της πάλης, τόσο πλευράς περιεχομένου όσο και μορφών.

– Να διαχωρίζεται από κάθε λογική διαχείρισης στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε αυτή επενδύεται με ένα «φιλολαϊκό μανδύα» (ΚΚΕ), είτε εμφανίζεται με αποδοχή και «ήπια» εφαρμογή της υπάρχουσας κατάστασης (ΣΥΝ)

Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη μιας σταθερής και οργανωμένης συνεύρεσης, ανταλλαγής εμπειρίας, κοινών επεξεργασιών και κυρίως κοινής παρέμβασης.

Η παρέμβαση αυτή πρέπει να συμβάλει στο «άνοιγμα» νέων μετώπων και στην ενίσχυση μετώπων που ήδη εξελίσσονται. Πρέπει να στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση εργαζόμενου κόσμου και νεολαίας για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και διεκδίκησης μιας πόλης των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να επιδιώξουμε κοινή δράση και με οποιεσδήποτε άλλες συλλογικότητες κινούνται σε μια αγωνιστική – διεκδικητική κατεύθυνση.

Προτείνουμε μια σειρά μέτωπα στα οποία πρέπει να εμφανισθεί μια παρέμβαση όπως αυτή που περιγράφηκε πιο πάνω:

Το Ελληνικό

Το μέτωπο της παραλίας (από το Ελληνικό ως τη Δραπετσώνα)

Ο Ελαιώνας

Τα Ολυμπιακά ακίνητα

Η Πάρνηθα και Ποικίλο Όρος

Η επιχειρηματικότητα των δήμων (με εξειδίκευση σε συγκεκριμένες πλευρές πχ. ανταποδοτικότητα, φορομπηξία)

Το σχέδιο «Καποδίστριας 2»

Οι Σ.Δ.Ι.Τ.

Το ασφαλιστικό

Σας καλούμε σε μια συνάντηση – συζήτηση της διερεύνησης μιας τέτοιας δυνατότητας την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 18:00 (2η ημέρα του διημέρου του σχήματός μας) στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Ν. Σμύρνης (ΛΑΝΣ), Αγ. Ανδρέου 2 και Κοραή.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s