Όλοι στους δρόμους και τις διαδηλώσεις — Συντονισμός – κλιμάκωση – αγώνας μέχρι τη νίκη — Η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν θα περάσει

 • Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές από όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας δίνουν ένα δίκαιο, μαχητικό και παρατεταμένο αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του συντάγματος και το Νόμο-Πλαίσιο της κυβέρνησης, υπερασπίζονται τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
 • Εκατοντάδες σχολές, με αποφάσεις μαζικότατων συνελεύσεων, είναι σε κατάληψη. Οι φοιτητές και σπουδαστές δυναμώνουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους.
 • Η ΠΟΣΔΕΠ, η ομοσπονδία των μαχόμενων πανεπιστημιακών καθηγητών, πήρε απόφαση για απεργία διαρκείας.
 • Σε δεκάδες πόλεις οργανώνονται συλλαλητήρια όπου μαζί φοιτητές και εκπαιδευτικοί απ’ όλες τις βαθμίδες, αλλά και εργαζόμενοι, παλεύουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την αναθεώρηση του άρθρου 16 και συνολικά την αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οξύνοντας την πρόκληση της αναθεώρησης του άρθρου 16, η κυβέρνηση δηλώνει ότι άμεσα θα επαναφέρει τον αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων, επιχειρεί την πειθάρχηση των φοιτητών και του κινήματος, επιβάλλει επιχειρηματική λογική για τη διοίκηση των ΑΕΙ, ενώ σχεδιάζει και σκληρές, ταξικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων των μαθητών. Την ίδια στιγμή αναγγέλλει την κατάργηση ουσιαστικά μιας μεγάλης κατάκτησης, του Πανεπιστημιακού Ασύλου για να μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να μπαίνουν στις Σχολές οι δυνάμεις καταστολής και να χτυπούν το φοιτητικό κίνημα.

Σε μια επιθετική φρενίτιδα, επιχειρεί να προωθήσει μια λαίλαπα αντιδραστικών μέτρων. Στόχος της είναι η παραπέρα υπονόμευση της απαίτησης και ανάγκης για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, η καταστρατήγηση των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων και ο αποκλεισμός της μεγάλης πλειοψηφίας της νεολαίας από τα δικαιώματά της στη μόρφωση και τη δουλειά. Εντάσσεται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργαζόμενης πλειοψηφίας και ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων αγαθών.

Η ύπαρξη του άρθρου 16 στο Σύνταγμα είναι κατάχτηση μακροχρόνιων, παλλαϊκών και πανεκπαιδευτικών αγώνων. Με την κατάργησή του λύνονται τα χέρια των κυβερνώντων για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων, αλλά -το κυριότερο- ανοίγει ο δρόμος για τη χειροτέρευση των όρων σπουδών όλης της νεολαίας, με την επιβολή ενός πανεπιστημίου φιλικού μόνο για τις επιχειρήσεις και αφιλόξενου για τα παιδιά του λαού και της εργατικής τάξης. Σήμερα κρίνονται γενιές αγώνων και πόθων του λαού μας.

Η επιχείρηση αυτή να πέσει στο κενό

Αυτή η πολιτική έχει βρει απέναντί της ένα αποφασιστικό, μαχητικό, μαζικό φοιτητικό κίνημα που συνεχώς δυναμώνει. Τα συλλαλητήρια μαζικοποιούνται, οι συνελεύσεις των φοιτητών παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις, ο αγώνας κλιμακώνεται.

Η κυβέρνηση ξέρει ότι αυτό το κίνημα είναι το σοβαρότερο εμπόδιο στις επιλογές της. Επιχειρεί να το τρομοκρατήσει, να το συκοφαντήσει. Χρησιμοποιεί κάθε μέσο ώστε να το απομονώσει από τους εργαζόμενους και το λαό. Οι μηχανισμοί της -επίσημοι και ανεπίσημοι- έχουν πιάσει δουλειά.

Οργιάζουν τα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» ώστε να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα για την κατάργηση του ασύλου, την κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος στον αγώνα, των δημοκρατικών ελευθεριών φοιτητών και λαού.

Η αντιδραστική πολιτική που καταργεί
τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία μπορεί να ηττηθεί

Και αυτή η ήττα της κυβέρνησης θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό. Η πορεία του αγώνα ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16 είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ορόσημο. Η νικηφόρα έκβαση αυτού του αγώνα θα ενισχύσει και τη συνολική αντιπαράθεση ενάντια στην αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος. Την ελπίδα τη φέρνουν οι περσινοί νικηφόροι αγώνες της νεολαίας, ο ηρωικός αγώνας των δασκάλων. Το δρόμο το δείχνει η ταπεινωτική για τις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους λαούς!

Πρέπει τώρα να επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και συμμετοχή στον αγώνα αυτό. Εργάτες, εργαζόμενοι, μαθητές, νέοι και νέες, μπορούν και πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στη νίκη. Να φτάσει η φλόγα της εξέγερσης στα σχολεία και τη μαθητική νεολαία. Η υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας είναι υπόθεση όλου του λαού.

Σήμερα ο ξεσηκωμός των φοιτητών και συνολικά η πάλη του εκπαιδευτικού κινήματος χρειάζονται κάτι παραπάνω από την αλληλεγγύη του υπόλοιπου λαϊκού κινήματος. Απαιτούν όλο το εργατικό κίνημα να πάρει θέση και να συμμετάσχει σε έναν παλλαϊκό αγώνα για το δικαίωμα στην παιδεία, την εργασία, τις δημοκρατικές ελευθερίες. Τα σωματεία και τα συνδικάτα να πάρουν αγωνιστικές απεργιακές αποφάσεις. Να απαιτήσουν μαζικά από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την κήρυξη πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας για τις 15 Φλεβάρη. Ειδικά η εγκληματική απραξία της ΓΣΕΕ βρίσκεται πλέον στα όρια στήριξης της κυβέρνησης.

Να μην υπάρξει πόλη ή γειτονιά χωρίς τη δική της ενωτική λαϊκή πρωτοβουλία ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος, να οργανωθούν τοπικές επιτροπές και κινήσεις, να γίνουν εκδηλώσεις, λαϊκές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις. Η πάλη ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η πάλη ενάντια στην κατάργηση της δωρεάν παιδείας, την τσιμεντοποίηση των δασών, την κατάργηση της μονιμότητας, την ένταση του κρατικού αυταρχισμού την υποταγή στην ΕΕ και το νατο αφορά όλο το λαό!

Στηρίζουμε τον αγωνιστικό συντονισμό, τις πρωτοβουλίες κοινής δράσης και το ενιαίο μέτωπο του αγώνα. Θεωρούμε πως η μαζική και από τα κάτω στήριξη των αγώνων, αποτελεί πρωταρχικό όρο για την αποτελεσματικότητά τους. Η ενότητα μέσα στους αγώνες, τις διαδηλώσεις και τις απεργίες θα είναι η καλύτερη απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης και τη συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

 • Με καταλήψεις, απεργίες, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις μπορούμε να νικήσουμε!
 • Εμπρός για παλλαϊκή – πανεργατική απεργία στις 15 Φλεβάρη
 • Όχι στη συκοφάντηση του κινήματος. Περιφρουρούμε μαχητικά και αποφασιστικά το
  δικαίωμα στον αγώνα!
 • Όλοι στους δρόμους και τις διαδηλώσεις!
 • Συντονισμός – κλιμάκωση – αγώνας μέχρι τη νίκη!

Ανοιχτή συνέλευση δράσης της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας την Τρίτη 30 Γενάρη στις 7 μ.μ., στο Πολυτεχνείο (Πατησίων)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s