Αγωνιστική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αναθεώρηση του Συντάγματος

Ζούμε αυτές τις ημέρες, την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όλου του μπλοκ εξουσίας, για μια συνολικά αντιδραστική, αναθεώρηση του Συντάγματος, Επιχειρούν να αποτυπώσουν, στο ανώτερο αστικό θεσμικό επίπεδο, την πολιτική του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ο.Ν.Ε., μια πολιτική που μας βρίσκει όλους αντίθετους. Ειδικότερα:

 • Εισηγούνται την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, να μεθοδευθεί η κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αλλά και να υποταχθεί συνολικά η εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οξύνει τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο πανεπιστήμιο και η (συνταγματικά κατοχυρωμένη) αξιολόγηση σημαίνει βαθύτερη προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες του κεφαλαίου. Η συνταγματική αναθεώρηση έρχεται να κατοχυρώσει τις αντιδραστικές αλλαγές που η κυβέρνηση προωθεί στην εκπαίδευση, το νέο Νόμο-Πλαίσιο και συνολικά τη «στρατηγική της Μπολόνια».
 • Με την αναθεώρηση του άρθρου 103 Σ, προωθείται επί της ουσίας η κατάργηση της μονιμότητας για τους μελλοντικούς υπαλλήλους του δημοσίου και η πρόσληψή τους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Η κίνηση αυτή δεν αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά εντάσσεται σε μια συνολική κατεύθυνση επιδείνωσης της θέσης όλων των εργαζομένων, γενίκευσης της ελαστικής και ανασφαλούς εργασίας.
 • Παραδίδουν το σύνολο των δασικών εκτάσεων και των ελεύθερων χώρων, στο κεφάλαιο προς εκμετάλλευση (αρ. 24 Σ) Η κυβερνητική πρόταση, σε απόλυτη συνέχεια με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη αναθεώρηση, προωθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου για την εκμετάλλευση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, μια που δίνεται επιπλέον η δυνατότητα ένταξης των δασικών εκτάσεων στο πολεοδομικό σχέδιο! Ο πολεοδομικός σχεδιασμός καθίσταται αρμοδιότητα των τοπικών παραγόντων και των σχέσεών τους με οικονομικά συμφέροντα. Η σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα, θα αναλάβει κατόπιν την τσιμεντοποίηση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων και δασών των πόλεων.
 • Μεθοδεύεται η αντιδραστική – αυταρχική θωράκιση του δικαστικού μηχανισμού. Τα τελευταία χρόνια απομακρύνεται ο δικαστικός μηχανισμός από την κοινωνία και τον λαϊκό έλεγχο, ώστε να εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο ένα κλίμα αυταρχισμού και καταστολής, . Παρόλα αυτά το γεγονός ότι και σε χαμηλότερες δικαστικές βαθμίδες κρινόταν η ‘συνταγματικότητα’ ενός νόμου, επέτρεπε να κρίνονται αντισυνταγματικές ορισμένες από τις πιο αντεργατικές διατάξεις. Έτσι μπορούσαν μέσα από τους αγώνες να κερδισθούν σε δικαστήρια εργατικές υποθέσεις, καθώς και να ανατραπούν ή έστω να καθυστερήσουν ορισμένα από τα πιο μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Αυτή ακριβώς η δυνατότητα πάει τώρα να αναιρεθεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει και η ίδρυση του Συνταγματικού δικαστηρίου (άρθρο 100 Σ). Ιδρύεται ένα υπερδικαστήριο, με βασικές αρμοδιότητες, τον τελικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, αλλά και τη συμβατότητά τους με τις κοινοτικές (Ε.Ε.) διατάξεις. Έτσι, προωθείται η αναδόμηση του δικαστικού μηχανισμού σε μια αυταρχική, ιεραρχική και συγκεντρωτική δομή, ώστε να μην επιτρέπονται παρεκκλίσεις, από τον έλεγχο των κυβερνήσεων και των νόμων της αγοράς. Επιπλέον, η ανάθεση στο δικαστήριο αυτό, της αρμοδιότητας για τον έλεγχο της συμβατότητας του ελληνικού δικαίου με το ευρωπαϊκό, ανοίγει την πύλη για αυτόματη μεταφορά στο εσωτερικό, των αντιδραστικών κατευθύνσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίες (π.χ. η υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης).
 • Μειώνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των βουλευτών που χρειάζεται να ψηφίσουν υπέρ της ενσωμάτωσης των ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟϊκών αποφάσεων στο εσωτερικό δίκαιο. Θα χρειάζονται πλέον μόνο 151 βουλευτές για την προώθηση του ευρωπαϊκού και ιμπεριαλιστικού «δικαίου» στο εσωτερικό.

Με την αποτύπωση των παραπάνω ρυθμίσεων στον Καταστατικό Χάρτη της χώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να αναγορευθεί σε υπέρτατο συνταγματικό κανόνα η πιο άγρια εκδοχή αγοραίας και αντεργατικής διαχείρισης. Προχωρούν στην αναίρεση συμβιβασμών που είχαν γίνει στο μεταπολιτευτικό Σύνταγμα, λόγω της δυναμικής του λαϊκού κινήματος, για να επιτεθούν στα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας,

Η νέα αυτή αναθεώρηση, συντονίζεται με τον συνολικά αντιδραστικό προσανατολισμό της Ε.Ε. και τη λογική της Ο.Ν.Ε. και του ευρωσυντάγματος, και την προσπάθεια των ευρωπαϊκών ολιγαρχιών για την κατεδάφιση των εργατικών κατακτήσεων, τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, τη διαμόρφωση συνθηκών γενικευμένης αστυνομικής επιτήρησης και καταστολής. Συνδέεται με το κύμα ιδιωτικοποιήσεων και εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών (Ο.Τ.Ε.). Συμβαδίζει με την συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων στον «διεθνή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Γι’ αυτό άλλωστε, τα δύο αστικά κόμματα έχουν συμφωνήσει ουσιαστικά για τις αλλαγές. Άλλωστε, η προκλητική συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για την επιτάχυνση της συζήτησης του άρθρου 16 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά και η προηγούμενη αναθεώρηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύουν τη θέση τους, κόντρα και ενάντια στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος.

Η αναθεώρηση αυτή δεν πρέπει να περάσει

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία, θα πρέπει να ορθώσουν πλατύ και μαχητικό μέτωπο αντίστασης και πάλης για να μην περάσει η αντιδραστική αναθεώρηση, αλλά και για να διεκδικήσουν μαζικά τα δικαιώματά τους στην εργασία, την παιδεία, τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Εμείς, αγωνιστικές συσπειρώσεις, ταξικά σχήματα, και ανένταχτοι αγωνιστές, που δραστηριοποιούνται στους χώρους δουλειάς, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και στους χώρους της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, ριζοσπαστικές δημοτικές κινήσεις, φοιτητικά και νεολαιίστικα σχήματα και κινήσεις, συγκροτούμε αυτή την αγωνιστική πρωτοβουλία, με σκοπό να συμβάλλουμε σε έναν αγώνα διαρκείας, για την ανατροπή του συνόλου της αντιδραστικής αναθεώρησης, με γνώμονα τη διεκδίκηση των αναγκών και δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας, και την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων. Μακριά από τους ανταγωνισμούς του επίσημου πολιτικού σκηνικού, τις λογικές της φιλοΕ.Ε. συνδιαχείρισης, αλλά και από αντιλήψεις γραφειοκρατικής κομματικής περιχαράκωσης έξω από το κίνημα και τους εργαζόμενους.

Σήμερα, είναι ανάγκη, σε κάθε σωματείο, σε κάθε ομοσπονδία, σε κάθε φοιτητικό και σπουδαστικό σύλλογο, σε κάθε συνέλευση εργαζομένων ή νέων, σε κάθε πόλη και γειτονιά, να παρθούν αποφάσεις ενάντια στην αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος. Θέλουμε αυτές οι αποφάσεις να γίνουν πράξη σε συντονισμένες μαζικές και αποφασιστικές κινητοποιήσεις, σε όλη τη διάρκεια της αναθεωρητικής διαδικασίας. Θεωρούμε επίσης σημαντικό να υπάρξουν επιτροπές αγώνα σε κάθε πόλη και γειτονιά της Ελλάδας, σε κάθε κοινωνικό χώρο, συνενώνοντας κάθε φωνή που αντιτίθεται, συνολικά ή και εν μέρει, στην αναθεώρηση. Θέλουμε, όλες οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις που αντιτίθενται σε αυτή την αναθεώρηση, είτε συνολικά, είτε σε επιμέρους ρυθμίσεις, να βρουν δρόμους ισότιμου αγωνιστικού συντονισμού, θέλουμε να συναντηθούν οι αντιστάσεις, να γίνει ασφυκτική η πίεση των αγώνων σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

Το δρόμο για την αποτελεσματική απάντηση, το δρόμο για να μην περάσει η αναθεώρηση του Συντάγματος τον δείχνουν οι μεγάλοι λαϊκοί αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, οι απεργίες των ναυτεργατών, ο αγώνας των συμβασιούχων, οι αγώνες κατά των ιδιωτικοποιήσεων (ΟΤΕ, λιμενεργάτες) ο μεγάλος ξεσηκωμός των φοιτητών που υποχρέωσε την κυβέρνηση σε αναδίπλωση και ο ηρωικός αγώνας των δασκάλων και των εκπαιδευτικών, αγώνες μαζικοί, μαχητικοί, ελεγχόμενοι από τη βάση, και πραγματικά επικίνδυνοι για την κυβέρνηση και τους συμμάχους της.

Και αυτή τη μάχη διαρκείας, θα τη δώσουμε από τη σκοπιά της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας:

 • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στις απολύσεις και στην ελαστική εργασία. Πλήρης ασφάλιση για όλους. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από ένα μισθό.
 • Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όχι στο Νόμο Πλαίσιο, και τους ψηφισμένους αντιεκπαιδευτικούς νόμους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Όχι στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την εκπαίδευση και τη «στρατηγική της Μπολόνια».
 • Κατοχύρωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα, όλων των υπηρεσιών που αφορούν το κοινωνικό σύνολο (παιδεία, υγεία και πρόνοια, συγκοινωνίες, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες)
 • Πλήρη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για τους μετανάστες.
 • Κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, ενάντια στους τρομονόμους και τους σύγχρονους μηχανισμούς επιτήρησης και καταστολής.
 • Προστασία της φύσης και του δομημένου περιβάλλοντος από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Απαγόρευση της οικονομικής εκμετάλλευσης κάθε είδους δασικής έκτασης και ελεύθερου χώρου.
 • Πλήρη χωρισμό εκκλησίας και κράτους.
 • Απαγόρευση συμμετοχής του στρατού σε αποστολές εκτός συνόρων. Πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στους στρατευμένους.

Η πρώτη μεγάλη μάχη: άρθρο 16 – Όλοι στους δρόμους στις 16 Γενάρη

Στις 10 Γενάρη συζητείται στην επιτροπή της αναθεώρησης το άρθρο 16 του Συντάγματος, που αφορά την δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Η αναθεώρηση της διάταξης αυτής, συμπυκνώνει τη συνολικότερη επιλογή των δυνάμεων του κεφαλαίου για την επέκταση της αγοραίας και επιχειρηματικής πραγματικότητας σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Ταυτόχρονα, αποτελεί κήρυξη πολέμου ενάντια στο εκπαιδευτικό κίνημα και τους πρόσφατους αγώνες που αναπτύχθηκαν.

Να απαντήσουμε αγωνιστικά. Με πανεκπαιδευτική απεργία, με καταλήψεις στις σχολές και τα σχολεία, με πίεση για πανεργατική απεργία και μεγάλη συγκέντρωση και διαδήλωση στις 10 Γενάρη, του κόσμου της εκπαίδευσης και της εργασίας να κάνουμε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν απέναντί τους την πλειοψηφία της κοινωνίας, που υπερασπίζεται το δικαίωμά της σε δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

Ο αγώνας θα είναι διαρκείας:

Ως Αγωνιστική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αντιδραστική Αναθεώρηση του Συντάγματος, θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην αναθεώρηση από την σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και αναγκών, από τη σκοπιά της αντίθεσης στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Είναι μια πρωτοβουλία ανοιχτή σε κάθε συλλογικότητα και αγωνιστή που αντιτίθεται στην επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος και συμμερίζεται αυτές τις ανάγκες. Θέλουμε και εμείς να συμβάλουμε, σε κοινή δράση με τις πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, με τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, τις οικολογικές πρωτοβουλίες και όποιες άλλες πρωτοβουλίες και κινήσεις συγκροτηθούν, στη διαμόρφωση ενός μεγάλου κινήματος ενάντια στην αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος και να δώσουμε αυτή τη μάχη σε όλες τις φάσεις της, σε έναν αγώνα διαρκείας, πιστεύοντας ότι το λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να επιβάλει τις δικές του θέσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, δεσμευόμαστε σε ένα πρόγραμμα πάλης που θα μας πάει και μετά τις 10 Γενάρη, σε όλη τη μάχη ενάντια συνολικά στην αναθεώρηση του συντάγματος, με εξορμήσεις στις πόλεις και τις γειτονιές, εκδηλώσεις στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις παντού.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s