Ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων 8/12/06

Posted on 14/12/2006 από

0


Η πρώτη μαχητική απάντηση του πανεκπαιδευτικού κινήματος απέναντι στην ενιαία πρόκληση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως αποτυπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την θέση τους υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, είναι γεγονός. Σήμερα, χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας την αντίθεσή τους στις προθέσεις κυβέρνησης και συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης να χτυπήσουνε κεκτημένα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την εργασία. Διαδήλωσαν όμως και ενάντια στην αναβαθμισμένη κρατική καταστολή που στοχοποιεί τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες, όπως το έκανε και σήμερα. Χωρίς κανέναν λόγο ή πρόφαση, οι δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν τα φοιτητικά μπλοκ, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές. Όχι μόνο δεν τα κατάφεραν, αλλά κάτω από την γενική κατακραυγή αποχώρησαν.

ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ!

Η κυβέρνηση μετά το περυσινό εκπαιδευτικό της βατερλό, προσπαθεί εκ νέου να περάσει τις πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις για την εκπαίδευση των τελευταίων χρόνων. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη ενώ τον Οκτώβρη έκλεισε το μάτι στην κυβέρνηση για να μεταθέσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 μετά τα Χριστούγεννα, αφού εκείνη η περίοδος ήταν έκρυθμη από τις μαζικές κινητοποιήσεις του πανεκπαιδευτικού μετώπου, αυτή τη στιγμή, μέσω υπόγειων διαδικασιών θέλοντας να αποφύγει μεγαλύτερες κινηματικές αντιδράσεις, προσπαθεί να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση το αναθεωρητέο άρθρο πριν τις γιορτές και εν μέσω προϋπολογισμού. Για να νομιμοποιήσουν αυτή τους την προσπάθεια ξαναβγάζουν το παραμύθι του διαλόγου στο προσκήνιο, χρησιμοποιώντας αυτήν την φορά και την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Όπως και πέρυσι όμως, δε τσιμπάμε στο στημένο τους διάλογο.

ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!

Το φοιτητικό κίνημα από πέρυσι κιόλας έχει πάρει καθαρή θέση. Ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές στην εκπαίδευση που στόχο έχουν:

  • Τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου εργαζομένου, ευέλικτου- πειθαρχημένου χωρίς επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα μέσω της απαξίωσης των πτυχίων και της διάσπασης των γνωστικών αντικειμένων.
  • Το χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την περαιτέρω υποταγή της στις ανάγκες της αγοράς, τη λειτουργία των πανεπιστημίων με επιχειρηματικά- ανταποδοτικά κριτήρια
  • Την πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος και τη αυταρχικοποίηση συνολικά του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις μεγαλειώδεις περσινές κινητοποιήσεις αλλά και από τα πρώτα σκιρτήματά του τη φετινή χρονιά έχει διαλέξει το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, παλεύοντας για:

  • Να μην περάσουν

– η αναθεώρηση του άρθρου 16 και οι αντιδραστικές- αντεργατικές αλλαγές στο σύνταγμα

– ο νέος νόμος πλαίσιο και οι αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων.

  • Να αποσυρθούν οι ψηφισμένοι νόμοι για αξιολόγηση- ΙΔΒΕ- ΔΟΑΤΑΠ.

Ü Να ανατραπούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για την εκπαίδευση (Μπολόνια- Πράγα- Βερολίνο).

aΓια πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, για φοιτητικές παροχές, για δωρεάν σίτιση και στέγαση, ενάντια στους ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς.

aΓια ενιαία πτυχία με κατοχυρωμένα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, κόντρα στις διασπάσεις και κατάτμησης των σχολών που χτυπούν την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων.

aΓια δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας. Κάτω τα χέρια από το άσυλο.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να κλιμακώσουν τη δράση τους άμεσα το επόμενο διάστημα, να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις και:

Þ Να συμμετέχουν μαζικά στις πανεργατικές διαδηλώσεις της ερχόμενης βδομάδας με κατειλημμένες τις σχολές τους και να αναδείξουν σε κυρίαρχο για το εργατικό και νεολαΐστικο κίνημα το ζήτημα της παιδείας

Þ Να συντονίσουν τη δράση τους καταρχήν μεταξύ τους μέσα από τις οριζόντιες διαδικασίες των συντονιστικών των γενικών συνελεύσεων και των ανοιχτών συντονιστικών τους επιτροπών, αλλά και ευρύτερα με τα μαχόμενα κομμάτια της εκπαίδευσης και τους εργαζόμενους για να ανατραπούν οι προωθούμενες αλλαγές, για να σπάσουμε τη πολιτική της αδιαλλαξίας, της λιτότητας και της καταστολής. Γι’ αυτόν τον λόγο καλούμε τα εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες μετά την ολοκλήρωση της πορείας της 13ης Δεκέμβρη σε κοινή πολιτική διαδικασία για τον συντονισμό της δράσης μας.

Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ, ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΤΕ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ, ΦΥΣΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΧΗΜΙΚΟΥ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ- ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΗΠΕΡ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΒΟΛΟΥ

Advertisements
Ετικέτα:
Posted in: Χωρίς κατηγορία