Να διώξουμε τα αυτοκίνητα από την πόλη μας – 22 Σεπτεμβρίου: Πανευρωπαϊκή Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο; Όχι στη Νέα Σμύρνη

Σε μία πόλη με τραγικό πρόβλημα στάθμευσης και κυκλοφορίας, η λύση δεν είναι το γκαράζ στην πλατεία που θα πληρώνουν οι κάτοικοι. Η λύση θα είναι προσωρινή, και πολύ σύντομα θα χειροτερεύσει την κατάσταση. Αποτελεί γεγονός ότι οι χώροι στάθμευσης σε δημόσιους χώρους κατασκευάζονται, όχι για να φύγουν τα αυτοκίνητα και οι μηχανές από τα πεζοδρόμια, τις πλατείες, τους πεζόδρομους (στην πραγματικότητα αποτελούν, όπως λένε και οι συγκοινωνιολόγοι, πόλους πρόσθετης έλξης της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας), αλλά για να δημιουργηθούν πρόσθετοι χώροι στάθμευσης για τα οχήματα. Γιατί αυτό που φταίει στην πραγματικότητα είναι ότι η εφαρμοζόμενη από τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές εδώ και δεκαετίες πολιτική ενίσχυσης της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας (αυτοκινήτων και μοτοσικλετών) εις βάρος της πεζοκίνησης και της ποδηλασίας συνεχίζεται στην πράξη. Έχει όμως αιτίες αυτή η πολιτική και είναι:

  • Οι εισπρακτικές πρακτικές προς όφελος του δήμου επιχειρηματία ή του ιδιώτη που θα το εκμεταλλεύεται μέσα από τις συμπράξεις δημοσίου ιδιωτικού τομέα(ΣΔΙΤ)
  • Η ενθάρρυνση γενικά της χρήσης του ΙΧ κάτω από τη πίεση των συμφερόντων της πετρελαϊκής βιομηχανίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τραπεζών

Τελικά όλα αυτά τα έργα αυτά τελικά αυξάνουν το δείκτη ιδιοκτησίας ΙΧ (οχήματα/ άτομο), έναν δείκτη που στην Ελλάδα κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι δεν έχουμε εξαντλήσει…

Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία για ανθρώπινα και λειτουργικά μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν προωθεί την χρήση ποδηλάτου για μικρές ή και μεγαλύτερες αποστάσεις. Δεν καταλαβαίνει ότι η μετακίνηση είναι δικαίωμα για όλους τους πολίτες και πρέπει να προσφέρεται χωρίς αποκλεισμό.

Καλούμε τους πολίτες της Νέας Σμύρνης να διεκδικήσουν από το κράτος και το δήμο:

  • Φθηνές, τεχνολογικά σύγχρονες, φιλικές στο περιβάλλον και λειτουργικές δημόσιες συγκοινωνίες με σκοπό τη δραστική μείωση των αυτοκινήτων στην πόλη.
  • Ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και κυρίως της σταθερής τροχιάς
  • Δωρεάν συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους για τις διαδρομές από και προς τον τόπο εργασίας τους και μείωση του εισιτηρίου για όλες τις κατηγορίες
  • Να πυκνώσουν οι δωρεάν δημοτικές συγκοινωνίες

Να δώσουν μαθήματα αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης μειώνοντας τη χρήση του αυτοκινήτου, μην παρκάροντας στα πεζοδρόμια, μην κλείνοντας τις διόδους στα πεζοδρόμια για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s