Απάντηση στον κ. Κούπα

Η Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Πόλης κατεβαίνει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές φιλοδοξώντας να εκφράσει μια αριστερή ριζοσπαστική αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση, την πόλη και την συμμετοχική κοινωνική οργάνωση των πολιτών, να συμβάλει στη διαμόρφωση νικηφόρων κοινωνικών αγώνων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να καταθέσει τη δική της πρόταση στην ανάγκη συγκρότησης μιας σύγχρονης δημοκρατικής ανατρεπτικής αριστεράς.

  • Μια αριστερή λογική που θεωρεί την πόλη κοινωνικό προϊόν και αντιπαλεύει τις πολιτικές που την μετατρέπουν σε εμπόρευμα και τον κάτοικο σε πελάτη.
  • Μια αντιδιαχειριστική λογική που δεν θα προσπαθεί να εξωραΐσει τη μίζερη τσιμεντούπολη που η λογική του κέρδους έχει καταντήσει την πόλη μας, δεν θα αποδέχεται ως μονόδρομο τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές αλλά θα διεκδικεί μια κοινωνική πόλη που θα καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων, των μη προνομιούχων, μη ευνοούμενων δημοτών και θα διεκδικεί την θεμελίωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.
  • Μια ριζοσπαστική παρέμβαση που θα αντιπαλεύει τον τηλεοπτικού τύπου κοινοβουλευτικό χαρακτήρα του δήμου που οι κυρίαρχες παρατάξεις έχουν επιβάλλει, προσπαθώντας να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κινήματος δράσης των κατοίκων που θα μπορεί να ανατρέπει τις κυρίαρχες επιλογές και να επιβάλλει στην πράξη τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας, να καταθέσει μια διαφορετική λογική της «δημοκρατίας των από κάτω», της δυνατότητάς μας να συγκροτούμε νέες συλλογικότητες, να έχουμε κυρίαρχο λόγο για ότι συμβαίνει στην πόλη μας.
  • Μια πολιτική συμβολή στη συγκρότηση αγώνων που θα ακυρώνουν και θα ανατρέπουν την πολιτική της ακρίβειας, της λιτότητας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της καταστολής, της μετατροπής της γνώσης σε εμπόρευμα.

Η συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία έρχεται ως συνέχεια της δράσης της Αριστερής Παρέμβασης το προηγούμενο διάστημα και της προσπάθειας να απαντηθούν με αριστερό ριζοσπαστικό τρόπο τα διλήμματα που η αντιπαράθεση με την κυρίαρχη πολιτική στο δήμο φέρνει στην επιφάνεια.

Θέλουμε τελικά, μια πόλη των εργολάβων ή του πράσινου, γεμάτη κάμερες και αστυνόμευση ή με ελεύθερο κοινωνικό και προσωπικό χώρο, των ανταποδοτικών επενδύσεων ή των κοινωνικών πολιτικών, του κιτς και του ιλουστρασιόν πολιτισμού ή της έκφρασης κάθε πολιτιστικής αναζήτησης των κατοίκων;

Πιστεύουμε ότι η πόλη μπορεί να γυρίσει ανάποδα, οι νεοφιλελεύθερες και διαχειριστικές πολιτικές μπορούν να ανατραπούν, η πόλη των αναγκών και των δικαιωμάτων μπορεί να κατακτηθεί μόνο με τη δράση των ίδιων των κατοίκων.

Η συμμετοχή μας στις εκλογές είναι στοιχείο αυτής της δράσης που έρχεται πολύ πριν από αυτές και συνεχίζεται και μετά από αυτές.

Με την έναρξή της προεκλογικής περιόδου τα πολιτικά κόμματα έχρισαν τους εκλεκτούς τους οι οποίοι προσπαθούν να εμφανιστούν ως ανεξάρτητοι και υπερκομματικοί. Είναι όμως οι τα ίδια πολιτικά κόμματα, παρατάξεις και άνθρωποι που όλα αυτά τα χρόνια διοίκησαν το δήμο είτε με τις αποφάσεις τους είτε με την σιωπή τους και ακολουθώντας τις ίδιες διαχειριστικές και αντιλαϊκές πολιτικές των πολιτικών τους κομμάτων φόρτωσαν την πόλη με προβλήματα και τους εργολάβους με κέρδη.

Ειδικά ο υποψήφιος της ΝΔ ο κ. Κούπας, θέλοντας να τονίσει το υπερκομματικό του προφίλ και προσπαθώντας να «ψαρέψει σε θολά νερά» κάλεσε μέλη της Αριστερής Παρέμβασης που αρθρογραφούν στην εφημερίδα «Μια Πόλη Ανάποδα» που εκδίδεται με πρωτοβουλία της Αριστερής Παρέμβασης, να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιό του εξασφαλίζοντας τους μάλιστα και έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.

Τον συγκινεί λέει «η αγάπη μας για την πόλη και η ευθύβολη κριτική μας». Η αγάπη μας για την πόλη και η κριτική στην πόλη που έχει διαμορφωθεί είναι σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση με την πόλη που διαμόρφωσε και διαμορφώνει και η παράταξη του κ. Κούπα(δημαρχία Σιότροπου) και το κόμμα που τον έχρισε υποψήφιο. Και αυτό η Αριστερή Παρέμβαση στα 8 χρόνια ύπαρξής της το έχει αποδείξει σε κάθε δράση της, όταν μίλησε για τη αμαρτωλή ιστορία Δήμου-Πανιώνιου, για την αγορά των κινηματογράφων και το ξεπούλημά τους στη συνέχεια στους ιδιώτες, για την εμπορευματοποίηση της Πλατείας, όταν συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στις κεραίες, όταν αντιτάχθηκε στη μετατροπή της πόλης μας σε τσιμεντούπολη την ώρα που οι υπόλοιποι είτε υποστήριζαν είτε σιωπούσαν.

Φαίνεται όμως ότι ο κ. Κούπας δεν πολυκυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης, γιατί τότε θα συναντούσε την Αριστερή Παρέμβαση

να διαδηλώνει

έξω από το Βασιλόπουλο ενάντια στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και στην επιβολή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων,

να υποστηρίζει τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και στην ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση

να αντιτίθεται

στην ανάληψη της Ολυμπιάδας, στην αστυνομοκρατία και την καταστολή,

στις επεμβάσεις σε Λίβανο και Ιράκ,

στην μετατροπή των δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς και δοκιμαστήρια κάθε αντιλαϊκού και νεοφιλελεύθερου μέτρου,

στην ιδιωτικοποίηση, των υποδομών και των υπηρεσιών με τη σύμπραξή ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), επιτρέποντας στο κεφάλαιο να κερδοσκοπεί και να πλουτίζει πάνω σε κάθε κοινωνική και λαϊκή ανάγκη.

Ενάντια σε όλα αυτά που η παράταξη του κ. Κούπα και το κόμμα που τον στηρίζει είναι ένθερμοι υποστηριχτές.

Θα μάθαινε ότι η Αριστερή Παρέμβαση δεν πρόκειται να μπει σε μια λογική παζαριών «καρεκλών» (δέλεαρ στο οποίο άλλες συλλογικότητες ακόμη και από το χώρο της Αριστεράς δυστυχώς υποκύπτουν) ούτε να γίνει «μαϊντανός» στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί θέλει να εκφράσει μια διαφορετική αντίληψη για τη δημοκρατία και την κοινωνική πρακτική και αυτό είναι κάτι που το αποδεικνύει και στην πράξη με τον τρόπο που συμμετέχει στις εκλογές. Γι’ αυτό και στο ψηφοδέλτιο μας έχουμε απλά «επικεφαλή» (γιατί το επιβάλλει ο νόμος) και όχι «υποψήφιο δήμαρχο». Γι’ αυτό και έχουμε πει ότι σε τυχόν εκλογή δημοτικού συμβούλου θα περάσουν με εναλλαγή όλα τα μέλη του ψηφοδελτίου, γι’ αυτό έχουμε διακηρύξει ότι η έδρα μας στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι βήμα φωνής κάθε επιτροπής αγώνα, κάθε αγωνιζόμενης συλλογικότητας. Γιατί θεωρούμε ότι η συλλογικότητα είναι πάνω από πρόσωπα και αυτό παλεύουμε για να γίνει αντίληψη στο σύνολο της κοινωνίας.

Είναι προφανές ότι η Αριστερή Παρέμβαση δεν μπορεί να έχει καμία σχέση όχι μόνο με τον κ. Κούπα αλλά ούτε με τον κ. Κουτελάκη ή την κ. Κατσέλη.

Ο κ. Κουτελάκης είναι αυτός που διαχειρίστηκε το χάλι της Ν. Σμύρνης για οχτώ χρόνια εφαρμόζοντας τις επιλογές του κεντρικού κράτους στο δήμο(άλλωστε ήταν ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ τις δύο προηγούμενες τετραετίες) μέσα από μια αυταρχική και αντιδημοκρατική διοίκηση. Στις μέρες του χάθηκε κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου, «φεσωθήκαμε» για την αγορά των κινηματογράφων που στη συνέχεια πέρασαν στα χέρια ιδιωτών, το άλσος κινδυνεύει να γίνει απλά ένα πάρκο, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έγιναν ένα δάσος θανάτου πάνω από τα κεφάλια μας.

Όσο για την κ. Κατσέλη (βουλευτή του και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για να μην ξεχνιόμαστε) που φιλοδοξεί να εκφράσει την αγανάκτηση των κατοίκων απέναντι στον νυν δήμαρχο και να καρπωθεί εκλογικά την αριστερή αναζήτηση στην περιοχή μας δεν είναι άμοιρη ευθυνών.

Αντέδρασε μήπως στην ψήφιση του νέου κώδικα δήμων και κοινοτήτων που μετατρέπει τους δήμους σε επιχειρήσεις και τους δημάρχους σε manager αναιρώντας το κοινωνικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Δεν ήταν άραγε βουλευτής την περίοδο που σε όλη την Αττική και στην Ν. Σμύρνη οι πολίτες πάλευαν να διώξουν τις κεραίες από τα σπίτια και τα σχολεία; Τι έκανε; Θεώρησε και αυτή μήπως ότι τα κέρδη των εταιριών είναι πιο ιερά από την υγεία των κατοίκων;

Για εμάς εκφράζουν όλοι τους την ίδια πολιτική που θέλει το δήμο να γίνεται επιχειρηματίας και να εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες, να είναι μακρύ χέρι του κράτους στην εφαρμογή των πολιτικών που αποφασίζονται κεντρικά, εξαρτημένο από τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού σε κάθε παρέμβαση θα πρέπει να υπάρχει η έγκρισή της.

Όλοι τους μας θέλουν ψηφοφόρους και θεατές

Η Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Πόλης, είναι απέναντι και ενάντιά τους.

Παρεμβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές με την ελπίδα να συμβάλλουμε στην δημιουργία ενός κινήματος μαζικής ανεξάρτητης αριστερής αντιπολίτευσης που θα μπορεί να ανατρέπει τις κυρίαρχες επιλογές και να διεκδικεί αποτελεσματικά την πόλη που μας ανήκει και μας αξίζει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s